Runebergsbakelse

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja. Nötfritt och veganskt.

En bakelse som är som en blandning mellan muffins och mazarin. Underbart saftig och med lätt smak av kanel i kombination med mandelsmak och lite hallonfyllning, dock min variant helt utan någon äkta allergen mandel -all smak ur essens, gott men riskfritt.

10-12 st

Du behöver:

  • 150 g mjölkfritt margarin
  • 2 dl socker
  • 1 dl kokosmjölk
  • 1 dl solrosfrömjöl/malda solrosfrön (mandel för den som tål)
  • 1 dl majsmjöl
  • 1 dl majsstärkelse
  • 1,5 dl majsströbröd
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk kanel
  • 2 krm mandelessense
  • något att smöra och bröa styckformar med, alternativ formar som inte behöver smörjas

topping

  • 1 dl hallonsylt
  • 1 dl florsocker
  • 1/2 msk vatten

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda samman margarin och socker, tillsätt kokosmjölk och kanel + mandelessense.
  3. Tillsätt alla torra ingredienser förutom ströbrödet och rör till en homogen smet.
  4. Vändning ströbrödet också.
  5. Fördela smet i formar, gör en grop i mitten och fördela i hallonsylten. Spara eventuellt lite sylt för att toppa med efter gräddning.
  6. Grädda mitt i ugnen i 15 minuter. Ta ut och låt svalna.
  7. Blanda samman kristyr av florsocker och vatten, dekorera bakelserna med kristyr och eventuellt lite mer sylt när avsvalnade.
  8. Ät som dom är eller ännu hellre, med vegansk grädde.

2 kommentarer

  1. Leenu

    Hej! Vad härligt att du gjorde en allergivänlig version av Runebergsbakelsen. Dock verkar det som om du glömt momentet att man fuktar de färdiga bakverken med t ex rom, likör eller apelsinsaft..
    Det är därför de är så underbart fuktiga när de fått stå till sig litet.

    • Sara

      Jag har aldrig riktigt gillat den delen i bakelsen men jag ska lägga till det som alternativ utifrån din påminnelse. Tack. Den här varianten är nog mer den försvenskade sorten 😬

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Matsara

Tema av Anders NorenUpp ↑