Saffranskaka med fyllning av FUSK-mandelmassa (utan mandel)

saffranskaka1

Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja, nötter och mandel bl.a.

Jul för mig. Det är saffran. Och av någon anledning mandel, även fast vi ALDRIG äter mandel (p.g.a. allergin här hemma) =) Men doften och smaken… Mmmm…

Så här kommer ett recept på en riktigt julig mjuk kaka

Kakan:

  • 1 paket saffran
  • 4 dl mjölblandning (ex. 2dl majsmjöl, 1dl klibbrismjöl, 1dl majsstärkelse)
  • 1tsk xanthangummi
  • 1 1/2 dl socker
  •  2,5 tsk bakpulver
  • 50 g smält mjölkfritt margarin
  •  1dl vatten eller valfri växtdryck
  • 1dl apelsinjuice av fin kvalitet, alternativt valfri vätska men jag gillar den lätta smaken av apelsin i kombination med saffran
  • Pärlsocker
  • Olja och polenta som förslag för att smöra och bröa formen
  • Florsocker vid servering

saffranskaka

Fyllningen (går att utesluta):

  • 2msk solrosfrön
  • 2msk kokosflakes (eller flingor)
  • 2msk kokosmjölk
  • 1msk kokosmjöl
  • 1msk majsstärkelse
  • 1msk florsocker
  • 25g margarin
  • 2krm bittermandelarom (ej ur mandel)
  1. Sätt ugnen på 175°C
  2. Mixa samman alla ingredienser till fyllningen tills du får en slät massa
  3. Smält margarinet och låt svalna
  4. Smöra och bröa en form (olja och polenta använder jag till denna)
  5. Stöt saffranet med någon matsked av sockret, mortla gärna
  6. Blanda ordentligt samman alla torra ingredienser, inklusive saffran/socker-blandningen
  7. Blanda det smälta margarinet med vätskan och tillsätt till dom torra ingredienserna
  8. Vänd ner vätskan (gärna med slickepott eller träslev)och rör runt tills du får en slät tunn smet (vispa inte)
  9. Häll smeten i formen
  10. Klicka på fyllningen på kakan (går att utesluta)
  11. Strö på pärlsocker
  12. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter
  13. Ta ut och låt svalna
  14. Toppa med florsocker vid servering

6 kommentarer

  1. Helene

    Hej!
    Jag skulle gärna vilja göra typ en saffranssockerkaka. Jag hittade det här receptet men har inget klibbrismjöl. Jag är ganska ny på ”allergibak” och har noll koll på det här med vad mjölerna har för olika egenskaper. Finns det något annat jag kan ta istf klibbrismjöl i det här receptet? Eller kommer du på något av annat av dina recept jag jag använda?
    Kända allergier är mp, vete, ägg, soja/baljväxter, potatis. Misstänker även fiberhusk.

    • Sara

      Du kan byta ut klibbrismjöl i det här receptet mot ytterligare majsmjöl/majsstärkelse (50/50). Du kan även använda receptet för tigerkaka och tillsätta saffran men skippa kakao helt.

      • Helene

        Stort tack! 😃 Jag gjorde efter receptet på tigerkakan. Har just tagit kakan ur ugnen och den verkar lovande! 👌🏼

        • Sara

          Vad roligt. Uppdatera gärna.

          • Helene

            Kakan blev jättebra! Så saftig och god. Jag gjorde ditt recept på pepparkakor förra helgen också, även dom blev bra. Spröda och goda. Tack för att du delar med dig av alla fantastiska recept, och för att du tar dig tid att svara på frågor! 🙏🏼

  2. Sara

    Men vad roligt Helene. 🙏🙏

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Matsara

Tema av Anders NorenUpp ↑