Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
En av mina personliga favoriträtter. Lite julig dessutom =)
4personer
Du behöver:
- 1-2 kuvert saffran (beroende på hur mycket smak man vill ha)
 - 3-4 kycklingfiléer
 - olja alternativt mjölkfritt margarin för stekning
 - 6 salladslökar
 - 1 fänkål
 - 1/2-1 gul lök
 - 1dl buljong
 - 3-4dl kokosmjölk
 - 1-2apelsiner
 - ev. lite mer apelsinjuice
 - salt
 - svartpeppar
 - ev. 1 vitlöksklyfta
 - ev. färsk ingefära (ca i storlek av en tumme)
 - ev. 1 granatäpple
 
Serveras BÄST med klyftpotatis (för dom som tål) men för oss blir det variation med ris, risotto alternativt ugnsrostad sötpotatis.
Gör så här:
- Dela fänkålen på mitten och skiva sedan till tunna skivor
 - Hacka salladslöken, den vita delen tunt och den gröna delen i större bitar
 - Finhacka den gula löken
 - Dela varje kycklingfilé i valfria storlekar eller ha dom som dom är (jag föredrar att dela varje filé i 3 lika stora bitar)
 - Salta och peppra
 - Hetta upp olja i panna
 - Bryn kycklingen i pannan, bara så den får yta på bägge sidor och ta sen ur pannan
 - Stek istället nu den gula löken, fänkålen och den ev. pressade vitlök och rivna ingefäran
 - Riv apelsinskalen och spara
 - Pressa saften ur en apelsinen i pannan och låt fräsa
 - Sänk värmen
 - Tillsätt buljong, saffran, den vita delen av salladslöken och kokosmjölk och lägg tillbaka kycklingen
 - Låt sjuda några minuter under lock (tiden beror på storleken av kycklingbitarna men 5-10min) så att kycklingen blir färdig
 - När det är bara någon minut kvar tillsätter du den gröna delen av salladslöken samt apelsinskalen
 - Smaka av med ev. mer salt, peppar och/eller apelsinjuice
 - Skär bort skalet på den andra apelsinen och skåra ur BARA apelsinköttet, tillsätt i pannan vid servering
 - Toppa ev. med fruktköttet ur granatäpple (vi skippade det idag)
 - KLART!
 
TIPS! Smaksättningen fungerar även UTMÄRKT till fisk (ex. lax) och skaldjur (även ex. kräftstjärtar i lake) för er som tål. Inget vi längre kan använda men ett tips är att testa den kombinationen också för variation.



