sandwich4

Ca. 30st. kex, d.v.s. 15st sandwichar

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Kexen:

  • 200g rumsvarmt mjölkfritt margarin
  • 1,5 dl socker
  • 0,5tsk fiberhusk
  • 0,5dl hett vatten
  • 2 tsk vaniljsocker (obs! innehåll -innehållet ofta ex. potatis) -ett alternativ är rent vaniljpulver men då mindre mängd
  • 6dl mjölblandning (ex. 4dl majsstärkelse, 1dl rismjöl, 1dl majsmjöl)
  • 1tsk xanthangummi
  • 1-1,5 dl kakao
  • 1tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • Förslagsvis majsstärkelse till utbakning

Fyllning:

  • Valfri mjölk-, ägg-, soja-, glutenfri glass. Köp eller tillaga. Glassrecept får jag dela med mig av en annan gång. Idag blev det fyllning av köpt R-ice-glass (risbas)

sandwich sandwich2

 

Gör så här:

  1. Blanda fiberhusken med det heta vattnet, vispa hårt någon minut för att få till en seg skumaktig gelé
  2. Vispa margarin och socker riktigt fluffigt och tillsätt sen fiberhusk-gelét och vaniljsockret och vispa samman (tar en liten stund att få fiberhuskgelét att blanda sig med resten)
  3. Blanda mjöl, xanthangummi, kakao, bakpulver och salt i egen bunke
  4. Sikta i dom torra ingredienserna och rör ihop  till en deg.
  5. Degen blir kladdig men ändå som lite ”oljig” så den kommer inte kleta så mycket när den väl kylts ner. Ta därför upp degen, forma nån form av ”boll” och plasta in.
  6. Låt degen sätta sig i kylen (tar ca 1h)
  7. Under tiden kan du förbereda glassen. Jag bredde snabbt ut den på bakplåtspapper med en tjocklek på ca. 1cm. Åter in i frysen.
  8. Kavla ut degen tunt på mjölat bakplåtspapper (fastar inte lika lätt då). Jag kavlade ut med tjocklek om kanske 2-3mm
  9. Skär ut efter eget önskemål (rektanglar förslagsvis) eller stansa ut med pepparkaksmått eller ex. en mugg för cirklar. Jag valde att göra rektanglar om 5x8cm.
  10. Nagga dom obligatoriska hålen
  11. Grädda på bakplåtsklädd ugnsplåt i 175grader i 6-8min (dom sista minutrarna kan man känna på kexen, dom ska vara fasta men mjuka). Tror jag körde 6min på plåten som jag blev mest nöjd med, tror ev. dock att min ugn är lite varmare än den visar. Men hellre lite mjuka kex än hårda, man vill ju inte att glassen ska flyga ut på sidorna. 😉
  12. Låt kallna (jag lät dom svalna under bakduk (bara för att dom verkligen inte ska bli för hårda utan fortfarande vara tuggmjuka sen när dom omger glassen.
  13. Ta ut glassen och skär med hjälp av linjal även glassen i rektanglar om storlek 5x8cm (eller stansa ut med form om man valt att göra sådana kex).
  14. Ta upp glassbitarna  med stekspade var för sig och montera emellan 2st. kakor
  15. Ställ dom färdigmonterade sandwicharna i frysen några timmar för att frysa på lite igen (över natten blev superbt men efter ca. 2h var det också alldeles ljuvligt)
  16. Servera!