Sirapslimpa (typ Skogaholm)

Fritt från ägg, mjölk, gluten och soja bl.a.

2 limpor

Ingredienser:

  • 50 g jäst (använde torrjäst)
  • 10dl växtdryck eller vatten – 37-gradigt
  • 2 dl ljus sirap
  • 2 tsk salt
  • Ca. 10-12 dl mjölblandning, gärna hälften av någon ”grövre smakrikare sort” (Jag använde nog 6dl bovetemjöl, 3dl rismjöl och 3dl majsstärkelse -ungefär)
  • 1/2dl fiberhusk
  • 2tsk xanthangummi
  • 2tsk mald ingefära –sonens favorit (eller brödkryddor för dom som gillar det)

 

Ursprunget är ett HELT vanligt recept på sirapslimpa från nätet som jag modifierat, har fått strunta i ägg för pensling, bytt bort mjölet till naturligt glutenfria sorter i anpassad mängd, tillsatt fiberhusk och xanthan samt bytt mjölk/vatten som växtryck/vatten.
Gör så här:

  1. Rör ihop mjölet, fiberhusk, xanthan, salt och kryddor i en bunke.
  2. Rör ihop växtdryck/vatten och jäst i en, tillsätt sirapen.
  3. Tillsätt mjölet i den våta blandningen och vispa med elvisp eller kör i hushållsmaskin med degkrok tills HELT homogen deg.
  4. Degen ska vara väldigt kladdig, misstänker nog att jag inte använde allt mjöl heller faktiskt. Var inte rädd för kladdig deg.
  5. Låt jäsa i 1,5-2h.
  6. Dela sen degen i 2 lika stora delar.
  7. Knåda degen på välmjölat bakbord lite lätt och forma en fin limpa efter eget tycke.
  8. Grädda i 40minuter i 200 grader mitt i ugnen.
  9. Låt kallna.

2 kommentarer

  1. Karin

    Hej Sara! Ska brödet inte jäsa en andra gång när man format limporna?

    • Sara

      Du kan om du vill men den funkar utan det. Om du jäser igen, gör med fördel limpan i ugnsform

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2020 Matsara

Tema av Anders NorenUpp ↑