Släta kardemummabullar / semmelbulle

kardemummabullar

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Enkla släta kardemummabullar. Perfekt att använda till semlorna. Bullen blir lätt och mjuk, inte alls kompakt och seg (så att fyllningen ur semlan flyger ur när man tuggar). Jag älskar dom här, både som dom är men också med olika fyllningar.

Ca 8-10 normalstora semmelbullar eller upp till 12-14 små kardemummabullar

Du behöver:

  • 100g mjölkfritt margarin
  • 25g jäst för söta degar
  • 2,5dl vätska (vatten eller växtdryck)
  • 1/2msk fiberhusk
  • 1dl socker
  • 1/2dl vit sirap
  • ca. 6-7dl mjölblandning (ex. 1dl kokosmjöl, 2dl majsmjöl, 2dl rismjöl, knappt 2dl majsstärkelse)
  • 1/2 tsk xanthangummi
  • 1dl rapsy färdigblandad filersättning (alternativt valfri växtyoghurt eller bara mer vätska)
  • 1/2 tsk salt
  • 2tsk bakpulver
  • 2tsk vaniljsocker
  • 1tsk mald kardemumma
  • neutral olja till utbak

Gör så här:

  1. Smält margarin och rör ut med vätskan, se till att vätskan når fingervarm temperatur (ca 37grader)
  2. Smula ner jästen i vätskan och rör om tills den löst upp sig
  3. Tillsätt salt och fiberhusk och låt svälla i 5-10minuter
  4. Blanda mjölet med xanthangummi, socker, bakpulver, vaniljsocker och kardemumma
  5. Förbered Rapsy enligt anvisning på förpackning
  6. När degvätskan svällt en stund, tillsätt under omrörning sirap och rapsy (jag använder degkrokar på hushållsassistent men elvisp går också bra)
  7. Tillsätt mjölblandningen och arbeta degen smidig (kommer förbli kladdig)
  8. Låt jäsa i bunken i 50minuter
  9. Olja in händerna väl och använd detta som hjälpmedel för att slippa kladd med degen
  10. Forma bullar och placera på bakplåtsklädd ugnsplåt
  11. Låt jäsa under plastfolie och bakduk i ca 30minuter
  12. Grädda mitt i ugnen i 200grader i 10-15minuter beroende av storlek
  13. Låt svalna under bakduk
  14. Låt svalna helt innan du skär upp
  15. KLART!

kardemummabullar2

8 kommentarer

  1. Emelie

    Hej! Bakade nyss dessa med den mjölblandning som nämns. Dom var runda och fina innan dom kom in i ugnen. Där sjönk dom ihop och blev platta. Tips för att det inte ska hända igen?

    • Sara

      Tog du 6 eller 7dl mjöl? Kanske knådade du för mycket vid utbak? Eller hur skötte du jästen? Vad använde du för fabrikat på ditt mjöl? Har själv gjort dom 8gånger redan och det har funkat så vi behöver hitta vad vi gör olika.

      • Maria Jordan

        Hej.
        Jag gjorde dessa idag och mina blev också platta. Använde exakt det som står i receptet förrutom havredryck istället för yoghurt. Lät den knådas i assistenten en stund innan jäsning. Kan de bli platta för att man knådar för lite eller mycket? Vätskan var fingervarmt och all jäst upplöst. Jag tycker ofta att saker blir platta när jag bakar.

        • Sara

          Jag ska måtta upp receptet igen med andra fabrikat på mjöler, om det möjligen var så att fabrikatet jag använde då sög upp mer vätska än mer vanliga svenska fabrikat (så som även jag använder idag). Har dock fått lite bilder på icke-platta bullar från andra som bakat nu i dagarna så vet inte helt säkert. Får justera receptet om jag kommer fram till något när jag bakat igen.

          • Maria Jordan

            Då kanske det är för att degen är för blöt. Jag måste säga att även om de blev platta så är de väldigt goda 😀

  2. Sara

    Om du gör igen innan jag testbakat en omgång till så kör i formar. Har fått fler bilder igen på icke-platta som följt receptet så kan möjligen ha med fabrikat på produkter att göra. Smaken är väl
    Ändå det som räknas ändå 👌👌

  3. Ulrika

    Jag har allt utom xanthangummi.
    Kan man ersätta med nåt annat eller måste jag köpa det?
    Vi har allergi mot ägg och mjölkprotein.
    Binder det ihop degen eller vad gör det?

    • Sara

      Om ni tål vete skulle jag rekommendera att hellre ta ett enbart Veganskt recept, behöver inte vara glutenfritt då. Men om ni har behov av glutenfritt så ja, xanthan hjälper till med bindningen. Xanthan kan ersättas med dubbel mängd fiberhusk. Man kan även byta ut majsstärkelse mot en glutenfri mjölmix mer stort innehåll av majsstärkelse eftersom att mixerna i regel också innehåller xanthan (ex Lailas gula)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Matsara

Tema av Anders NorenUpp ↑