Sockerfri mjuk pepparkaka

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Vegansk och sockerfri dessutom

Behoven och önskemålen i sällskapen kan verkligen variera. Jag brukar vara noga med att kunna bjuda oavsett vilka behov vi möts av i våra umgängeskretsar. Sockerfritt är ett sådant. Här kommer därför en julig klassiker på sockerfritt vis. Använder heller ingen form av stevia, xylitol eller annat sådant sötningsmedel. Kakan smakar ändå lagom sött, är mjuk och fin i smaken.

Du behöver:

  • 3 VÄLDIGT mogna stora bananer, mjuk och söt -blir 3dl när fint mosat/mixat ALTERNATIVT 3 dl äppelpuré (osötat, hemmagjort) men vill du så kan du förstås ta äppelmos med sötning (men då blir det ju inte sockerfritt 🤷‍♀️)
  • 1 dl neutral olja, jag använder raps
  • 2 dl kokosmjölk eller annan vätska (juice eller vatten eller annan växtdryck)
  • 1,5 msk pepparkakskrydda eller ex enbart kanel för kanelkaka
  • 2 tsk äppelcidervinäger
  • 1/2 msk bakpulver
  • 1/2 tsk bikarbonat
  • 5 dl mjöl (jag använde här 1,5 vardera av majs och ris/hirs + 2 dl majsstärkelse men rakt av byte mot ex bovetemjöl är ett bra alternativ -med mer smak dock)
  • 2 tsk fiberhusk
  • 1 dl lingon (eller uteslut)
  • något att smöra och bröa en form med, ex mjölkfritt margarin och olda majsströbröd

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Blanda samman mos av banan eller äpple med kokosmjölken, olja, vinäger och kryddningen
  3. Tillsätt mjöl, bakpulver, bikarbonat och fiberhusk
  4. Häll i smörad och bröad form
  5. Grädda mitt i ugnen i ca 40-50 minuter beroende av djup på formen

2 kommentarer

  1. Katrin

    Hej Sara
    Vilken Fiberhusk använder du?
    Tack på förhand

    • Sara

      Än så länge Orklas men av gamla batcher då jag haft ett lager. Letar efter ett substitut nu när förändring försämrat den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Matsara

Tema av Anders NorenUpp ↑