Matsara

Allergivänlig Mat

Sockerfria bananmuffins till mellis


Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja, majs, ris och tillsatt socker bl.a. Veganskt!

Ett nytt och superlyckat recept som bara råkade bli till av det faktum att jag hatar att kasta mat. När bananerna börjar ruttna ifrån oss hamnar dom därför ofta i bananpannkaka eller i en söt banankaka till efterrätt. Nu kände vi inte för något med sötning och ville ha variation, så då blev det sockerfria muffins till mellis. Söta och supergoda ändå tack vare bananen. Mjuka och luftiga, lätt att tugga för riktigt små barn. Min minsting slukade dom men alla som kunde prova gav dom ett gott betyg.

4 normalstora muffins

Du behöver:

  • 1 VÄLDIGT mogen stor banan, mjuk och söt
  • 0,5 dl neutral olja, jag använder raps
  • 0,5 dl kokosmjölk eller annan vätska (juice eller vatten eller annan växtdryck)
  • 0,5 tsk kanel, kardemumma eller annan valfri smaksättning
  • 0,5 tsk vinäger
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 2 krm bikarbonat
  • 2 dl mjöl (jag använde här bovetemjöl men du kan högst troligt byta mot majs eller ris eller vad du nu önskar, bananen står för bindning så val av mjöl tordes vara lite mindre viktigt i detta recept än i vissa andra, tänk dock på att olika mjöl kan suga upp olika mängd vätska)
  • Valfritt med fyllning, ex. en skiva banan, äpple eller lite fruktpuré/sylt (osötad om du vill köra på det sockerfria som jag nu)

Gör så här:

  1. Börja med att mosa bananen rejält
  2. Vispa sen ihop med olja och kokosmjölk. Tillsätt smaksättning, bakpulver och bikarbonat.
  3. Vispa i mjölet och sist vinägern
  4. Häll upp i muffinsformar, blir 4 normalstora
  5. Stoppa ev i lite fyllning från toppen och nedåt
  6. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca. 20 minuter
  7. Klart!

5 kommentarer

  1. Vilken typ av vinäger använde du?

    • Jag använder mig av äppelcidervinäger men ex. risvinäger eller ättika och annan neutral viger fungerar bra. Inte balsamvinäger. Om du däremot byter vätska mot juice behövs ingen ytterligare syra och du kan skippa vinägern.

  2. Hej!:) Jagr på baskost/eliminerkngsdiet och får inte äta vinäger. Vad gör vinägern?
    Förutom smak… Har den någon viktig funktion?
    Ägg är också uteslutet, har du något tips på hur jag ska tänka om jag vill göra om nyttiga glutenfria recept på bananmuffins och baka utan ägg?
    Tack på förhand,
    Mvh Thea

    • Vinägern eller annan syra behövs för att bikarbonaten ska fungera, bikarbonat behöver syra. Kan du använda annan syra (citron, Äppeljuice, apelsinjuice mm, så kan man tillsätta sånt, måtten förändras dock). Vinägern är absolut inte till för smak. Att ge mer svar på dina frågor kräver mer info om vad du utesluter och inte utesluter. Baskost är olika för olika personer. Ex ingick banan inte ens i våran. Mvh

    • Du skulle kunna dubbla mängden bakpulver o skippa bikarbonat o viger. Blir inte exakt samma konsistens men bör funka tämligen likvärdigt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2019 Matsara

Tema av Anders NorenUpp ↑