Solrosfrömjölk

Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja, nötter och kokos bl.a

Man kan göra växtdryck av det mesta och tämligen enkelt. Vi använder främst kokosdryck (till gröt, flingor, fruktkräm mm) men alla våra bekanta tål dock inte kokos, så när det ska serveras lika så funkar solrosfrön (här). Solrosfrön är naturligt dessutom fulla med nyttigheter så som Calcium (det som många växtdrycker just berikas med), magnesium, järn men också fetter, proteiner och fibrer. Så drycken tordes väl vara nyttig den med 😬 Den är lätt nötig i smaken, himla god och ändå ganska neutral. Går bra att smaksätta om så önskas med ex. vaniljpulver, kardemumma, kanel etc men själva drycken görs på enbart frön och vatten, inget krångligare än så. Går även att göra på pumpafrön eller melonkärnor bl.a.

Hållbar 3-5 dagar i kylen. Väldigt enkel och snabb att tillaga. Helt klart godast iskall.

Frömassan som blir över kan dessutom återanvändas, dels för ny dryck 1-2 gånger till (jag gör ofta 2 omgångar med samma frön på en gång, andra omgången blir aningens ännu mildare). Man kan dessutom spara frömassan sen och använda i brödbak, kakor, frökex eller i veganska fröbollar (istället för köttbullar -återkommer med recept på det).

Du behöver:

  • 2 dl solrosfrön
  • 2 liter vatten
  • jag har gärna i 1 nypa salt per liter dryck
  • valfritt med smaksättning (kardemumma, vaniljpulver, kanel mm)
  • valfritt med sötning, ex lönnsirap, honung, agavesirap etc -personligen tycker jag i sådana fall Max 1 msk per liter dryck

Gör så här:

  1. Blötlägg fröna över natten, eller åtminstone 1-2 timmar i kallt vatten -bara låt stå (gör fröna mjukare och smaken mildare)
  2. Sila fröna, spola också av med vatten
  3. Mixa fröna med vattnet, det går bra att mixa med 1 liter åt gången för enkelhetens skull (det gör jag iaf): Både blender och stavmixer funkar utmärkt. Sila igen, antingen genom en finmaskig sil eller en nötmjölkspåse (sån man använder för att sila växtdryck -går att köpa på bl.a Ica maxi).
  4. Smaksätt. Kyl. Servera.

3 kommentarer

  1. Rosa

    Vilken bra idé. Täck för dina fina receptet och goda förslag. Jag lovar prova så fort jag köper mer solrosfrön. En fråga bara. Ska frön vara oskalade eller med skal på?
    Tack än en gång
    Mvh//Rosa H

    • Sara

      Oh vad roligt. Hoppas att du gillar det. Det ska alltså vara skalade frön, det som att egentligen kallas för ”solroskärnor”. Men förut när jag använt den benämningen har många undrat vad jag menar 😬 Lycka till!

      • Rosa Hedkvist

        Täck så jätte mkt för det snabba svaret.
        Ha det gott

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2020 Matsara

Tema av Anders NorenUpp ↑