Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
Smakar helt klart bättre än vad det ser ut. Klassikern potatis- och purjolökssoppa i lite ny tappning (eller särskilt för oss som inte kan använda vanlig potatis)
4-6portioner
Du behöver:
- 2 stora sötpotatisar
 - 2 purjolökar
 - 2 liten fänkål
 - 1 gul lök
 - vatten
 - 2 lagerblad
 - 8 vitpepparkorn
 - 5dl buljong
 - Vatten
 - 1dl kokosmjölk
 - 1/2msk äppelcidervinäger
 - salt
 - svartpeppar
 - 1/2 liten knippe broccoli
 - Olja (ex. olivolja)
 
Gör så här:
- Skala och hacka samman alla grönsaker i småbitar (jag väljer att inte använda det mörkgröna ur purjolöken till den här soppan, sparar till annat)
 - Fräs grönsakerna tillsammans några minuter i olja i het gryta
 - Häll på buljong, kokosmjölk, vinäger och fyll på med vatten tills grönsakerna är helt täckta
 - Lägg i lagerbladen och vitpepparkornen (gärna i en tesil för att lätt kunna plocka upp)
 - Låt koka upp, sänk temperaturen och låt småputtra ca 20-30minuter (tills grönsakerna är mjuka)
 - Ta upp en slev av soppan och mixa slät och häll tillbaka (ger den härliga krämigheten) -går förstås att reda av med ex. klibbrismjöl också eller mosa grönsakerna lite lätt i grytan
 - Smaka av med salt och peppar
 - Precis i slutet, några minuter innan jag tar av soppan, lägger jag i små knippen färsk broccoli (vill inte koka länge för jag gillar när dom är krispiga)
 - Servera gärna med hårt bröd
 
TIPS! Du kan även tillsätta korvbitar, strimlad kyckling eller skinkbitar i slutet om du vill ha kött i din soppa. Annars är denna soppa en ljuvlig vegetarisk rätt.
