Spröda småkakor med smak av saffran och kardemumma

sara1

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Var på förmiddagskaffe hos en vän härom dagen. Hon bjöd på lite småkakor och däribland fanns en pytteliten superspröd kaka med smak av både saffran och kardemumma, jag blev helt kär. SÅ… Hur ska jag göra så Lilleman kan få smaka på en sådan kaka!? Jo… det blev ett eget recept, en allergivänlig variant. Här kommer den.

Du behöver:

  • 200g mjölkfritt margarin, rumsvarmt och i kuber
  • 1pkt saffran (+ev. 1sockerbit)
  • 1tsk kardemumma i degen och ev. mer för dekoration som också ger extramycket smak
  • 1/2 tsk vaniljsocker
  • 1dl socker 5dl mjölblandning (ex. 2dl majsmjöl, 2 dl rismjöl och 1 dl majsstärkelse)
  • 1/2tsk xanthangummi
  • 1tsk bakpulver
  • 1/2 dl kokosmjölk (eller annan valfri vätska)

Gör så här:

  1. Värm kokosmjölken (gärna på plattan)
  2. Rör ner saffranet (som du ev. stött med 1sockerbit först)
  3. Ta av från plattan och låt svalna
  4. Vispa margarin och socker poröst
  5. Strila sen försiktigt i den avsvalnade kokosmjölken under tiden som du vispar (med elvisp funkar bäst)
  6. Vispa tills du har en luftig och fin gul massa
  7. Rör nu samman dom torra ingredienserna som kvarstår (mjöl, xanthan, bakpulver, kardemumma och vaniljsocker)
  8. Vispa ner dom torra ingredienserna i dom våta, vispa bara fort och arbeta sen det sista med händerna
  9. Degen blir initialt smulig men arbeta på
  10. När du börjar få ihop degen lite kan du hälla ut den på bakbord eller diskbänk (mjöla inte bordet för degen är nog så torr)
  11. Arbeta tills värmen från händerna gör degen lättarbetad (det kommer att gå)
  12. Dela degen i 4 lika stora delar och rulla ut till cylindrar (jag gjorde med enbart ca 3cm i diameter men storleken avgör man själv, just dom här mini-kakorna som jag blev bjuden på kändes ju frestande, då kan man med gott samvete ta fler också ;))
  13. Rulla nu cylindrarna i mald kardemumma (om så önskas eller låt bli)
  14. Ställ in cylindrarna i kylen ca 30minuter
  15. Sätt ugnen på 175grader
  16. Ta ut och skär cylindrarna i ca 0,5cm tjocka skivor
  17. Lägg kakorna med skärytan uppåt på bakplåtsklädd plåt, platta försiktigt till kakorna (bara så skärytan ”stängs” lite)
  18. Grädda mitt i ugnen i ca 10minuter (beroende på storlek förstås)
  19. Kakorna ska förbli ljusa i färgen
  20. I nuläget påminner kakan om en mördegskaka och smakar ljuvligt MEN om man vill ha en torrare variant och än mer spröd, så som jag önskade nu, då passar man på att torka kakorna efteråt i ugnen på låg värme (blev över natten med ugnslampan på)
  21. MUMS!

2 kommentarer

  1. Åsa

    Vilket supersmarrigt recept! Enkelt och snabbt gick det. Kakorna blev verkligen urgoda. Utgick från receptet men bytte smaksättningen till chochlate chip (som jag hittat en påse naturligt glutenfria och eko i USA och släpat med hem) samt vanilj.

    • Sara

      Jätteroligt att höra

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2020 Matsara

Tema av Anders NorenUpp ↑