Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Veganskt.

Äntligen fick jag efter lång väntan hem mitt nya struvjärn, så då var det helt enkelt dags 🥰 En struva är ett bakverk, en friterad kaka som bakas på struvjärn.

Först lite tips och trix.

  1. Du behöver förstås ett struvjärn, tänk att BARA hålla i själva handtaget när du väl börjat jobba -allt som är metall blir varmt.
  2. Det är inte så hemskt farligt eller svårt att fritera. Ha bara ett lock till hands. Termometer underlättar för att ha koll på oljans temperatur men är verkligen INTE ett måste. Jag berättar längre ner om hur du ändå kan ha koll på att det är tillräckligt varmt.
  3. Järnet ska hettas upp i oljan INNAN det doppas i smeten, innan VARJE struva. Detta kommer både att hjälpa smeten att fästa på järnet OCH se till att struvan släpper från järnet.
  4. När du tagit upp järnet med den färdiga struvan ur oljan, låt den vänta bara aningens innan du försöker lossa den (anledningen är att struvan är bara aningens mjukare o ömtåligare precis när den kommer ur oljan, men bara efter några sekunder är den mer stabil -återigen, se videoklipp)

ca 15 st struvor

Du behöver:

  • 2,5 dl mjölblandning (ex 1 dl majsmjöl, 1/2 dl hirsmjöl/rismjöl och 1 dl majsstärkelse) -blandningen går att justera utifrån vad man tål
  • 1 msk socker
  • 1 krm bakpulver
  • 1 krm xanthangummi eller 2 krm fiberhusk
  • 2 dl vätska (vatten, växtdryck eller blandning)
  • 1 msk olja
  • olja att fritera i
  • Socker eller kanel/socker att vända i

Gör så här:

  1. Blanda samman alla torra ingredienser, tillsätt alla våta och vispa ihop till en smet
  2. Hetta upp oljan till ca 175-180 grader, oljan är färdig när man kan doppa i lite smet och den fräser till och ganska snabbt blir till en gyllenbrun krispig kula. (Se videoklipp som länkats längre ner).
  3. Doppa sen järnet i oljan och låt den hettas upp. Ta sen ur den och doppa i smeten men Obs! Inte för djupt, hela järnet ska inte täckas för då omsluter smeten själva järnet och går inte att lossa. (Se video)
  4. Håll järnet i smeten några sekunder, jag väntar tills den inte längre fräser av hettan (det gör att bättre mängd smet fastnar på järnet)
  5. Ta upp och doppa i oljan istället, när själva fräsandet avtar iaf aningens kan du lyfta och se om den blivit gyllenbrun. Hetare olja = snabbare tillagning och mörkare struva, blir det för mörkt -sänk värmen och/eller tillagningstiden
  6. Ta ut, vänta några sekunder -återigen eventuellt tills den färdiga struvan slutat fräsa
  7. Med hjälp av tång, lossa struvan ner på hushållspapper och låt stå
  8. Upprepa för fler struvor tills smeten är slut
  9. Vänd sist struvorna i socker eller kanel/socker