På bilden ser du limpor i miniformat (portionsstorlek)
Fritt från mjölk, ägg, gluten, jäst och soja bl.a.
Ett bröd gjort på enbart bovete som mjöl. Eliminerar således även ris och majs vilket jag i vanliga fall baserar recepten på. Har dock testat och receptet fungerar även att översätta till andra mjöler. Man kan alltså använda receptet för att gör på majsbas eller risbas också bl.a. Receptet är utan jäst och går snabbt och enkelt att röra ihop, sleva i formar och grädda -inga kladdiga händer. Ger oerhört gott, lätt och luftigt, mjukt bröd. Variera smaken utifrån valfri kryddning. Du kan göra brödet både med och utan sötning. Vald storlek på brödet avgör gräddningstiden, går att göra som styckbröd eller som limpa (då dubbel sats). Flera av ingredienserna går att byta ut, fråga bara så hjälper jag dig. Receptet är dock i grunden gjort just för att ge så lite ”bismak” av bovete som möjligt.
ca. 6 st frallor
Du behöver:
- 3,5 dl bovetemjöl
- 1 tsk fiberhusk
- 1/2 tsk xanthangummi eller ytterligare 1 tsk fiberhusk
- 1 tsk bikarbonat
- 1/2 tsk salt
- 1 tsk brödkryddor (valfritt) eller exempelvis enbart mald ingefära
- 1 tsk vinäger
- 1/2 dl juice (förslagsvis äpple eller apelsin/clementin -antingen juice eller färskpressad saft)
- 1,5 dl vatten
- 1/2-1 dl osötad puré/mos av frukt – förslagsvis äpple, päron eller lingon (köp exempelvis barnmatsburk eller koka upp, låt svalna och mixa). OBS! 1/2 dl om du väljer att använda sötningen nedan och 1dl om du avstår sötningen
- 0-1/2 dl sirap (mörk för mer smak, ljus för mild smak) OBS! om du avstår sötningen ökas mängden av fruktpuré enligt ovan.
- ev. olja för att smörja form samt för att pensla brödet
Gör så här:
- Blanda samman alla torra ingredienser för sig och alla våta för sig
- Rör samman torra och våta snabbt till en homogen och kladdig smet
- Stjälp eller sleva upp smeten i oljad form eller formar (jag föredrar portionsstorlekar) eller i silikonformar (behövs inte oljas)
- Platta till ytan
- Pensla brödet med olja
- Grädda mitt i ugnen i 175 grader i 15-20 minuter för portionsstorlek
- Ta ut och ta gärna ur formarna
- Låt svalna åtminstone aningens men behöver inte svalna helt för att gå att skära
Hej! Hur länge behöver man köra i ugnen om man gör i limpform? Med vänlig hälsning, Sophie
Med dubbel sats blir det ungefär dubbel tid
Hej Sara. Hade velat testa baka ett bröd till min dotter som är på bovetemjöl och så enkelt som möjligt. Jag har inget annat hemma som fiberhusk o xant. Brödet behöver vara luftigt o mjukt. Vill du hjälpa mig med detta?
Du kan göra detta bröd ändå. Bara skippa fiberhusk o xanthan o tillsätt aningens mer mjöl, eller typ lite finrivna morötter om det tåls. Har även andra recept på bovetebröd på bloggen. I princip alla andra recept går även att byta ut mjöler mot bovete. Om du har FB (?) kan du skriva PM till mig där på MatSara så guidar jag dig lättare? Annars kanske vi kan ta det på Mail?!
Hej, jag behöver hjälp att byta ut bovete till rismjöl och klibbrismjöl då det är de enda sorter sonen tål. Osäker om husk och xantan fungerar, ej provat ännu.
I den här skulle jag nog föreslå 3 dl rismjöl och 1/2 dl klibbrismjöl istället för bovetet
Hej, vilket kanonrecept, liten undran , kan man utesluta all sötning?
Ja du kan utesluta sirapen, finns instruktion ovan om hur du gör. Om du menar juicen och fruktpuren så går det också men det påverkar smaken mer. Juicen kan bytas mot vatten och purén mot ex någon vegansk yoghurt eller kokosgrädde