
Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Vegansk.
Variera smakerna utifrån val av sylt ? Ex choklad & blåbär, choklad & hallon, choklad och banan etc.
Du behöver:
Chokladbottnar, 2st (görs var för sig i 2 formar/omgångar för bästa resultat)
- 2 x 150g mjölkfritt margarin
 - 2 x 1dl vatten eller växtdryck (jag tog kokosmjölk)
 - 2 x 1,5 dl socker
 - 2 x 2 dl mjöl (ex 1dl majsmjöl och 1dl majsstärkelse)
 - 2 x 1 dl kakao (för mindre intensiv kakaosmak kan man byta kakao mot ex rismjöl eller hirsmjöl, ex ta halva mängden bara och ersätta med mjöl i det här receptet)
 - 2 x 1/2 tsk xanthangummi
 - 2 x 1,5 tsk bakpulver
 - något att smöra och bröa form med, förslagsvis olja/margarin och kakao
 
Chokladgrädde
- 1,5-2 paket schlagfix sötade grädde på tetra (fri från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a) -eller annan valfri vispbar vegansk grädde.
 - 2 tsk vaniljessens
 - 1/2 dl kokosmjölk
 - 1/2 dl socker
 - 2 tsk majsstärkelse
 - 1 tsk agar agar (går att byta mot 3 gelatinblad)
 - 4-5 msk kakao
 
- Valfri sylt, ex blåbär, hallon eller kanske mosad banan? Ca 2 dl
 

Gör så här:
- Vi börjar med bottnarna. Man gör alltså inte en mjuk kaka och delar den i två utan för absolut bästa resultat gör man 2 bottnar, båda var för sig. En i taget eller båda samtidigt beroende av hur många lika stora formar man har. Jag har gjort tårtan i en 23/24-cm form.
 - Sätt ugnen på 200 grader
 - Smöra och bröa en springform
 - Smält margarinet och låt svalna
 - Blanda alla torra ingredienser för sig
 - Tillsätt alla våta och vispa till en jämn smet
 - Fördela smeten i form och se till att dra hela vägen ut helt mot kanterna på formen, det brukar göra att kakan lyfter jämnt vid gräddning
 - Grädda mitt i ugnen i 30 minuter, ta ut och låt svalna
 - Upprepa för en till kaka (om du inte gjorde dom samtidigt i två formar)
 - När kakorna svalnat gör vi grädden. Vispa iordning kokosmjölk, socker, agar och majsstärkelse i en kastrull. Om du väljer gelatin istället för agar lägger du den i blöt nu.
 - Koka upp kokosmjölksblandningen under omrörning, tills det tjocknar -ta av (och om du använder gelatin rör du nu i dom efter att ha kramat ur överskottsvätskan).
 - Låt blandningen svalna
 - Vispa upp schlagfixgrädden hårt, bästa resultat om kylskåpskall.
 - Tillsätt vaniljessens och sen den svalnade kokosblandningen lite i taget under fortsatt vispning (denna kommer att ge grädden en stabilitet som håller).
 - Tillsätt kakao 1 msk i taget.
 - Montera tårtan
 - Spritsa en kant av grädde på en av bottnarna
 - Fyll rejält med sylt i mitten (gräddkanten ger en rak och stabil tårta och håller sylten ifrån att rinna ut).
 - Bred även på grädde på sylten
 - Lägg på kaka nr 2 och bred på grädde.
 - Dekorera gjorde jag med blåbär o physalis och smält choklad som jag låtit svalna och spritsade ut på kanten så det fick rinna ner lite men här är valmöjligheterna oändliga ??
 

