Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Vegansk.

Variera smakerna utifrån val av sylt 👌 Ex choklad & blåbär, choklad & hallon, choklad och banan etc.

Du behöver:

Chokladbottnar, 2st (görs var för sig i 2 formar/omgångar för bästa resultat)

  • 2 x 150g mjölkfritt margarin
  • 2 x 1dl vatten eller växtdryck (jag tog kokosmjölk)
  • 2 x 1,5 dl socker
  • 2 x 2 dl mjöl (ex 1dl majsmjöl och 1dl majsstärkelse)
  • 2 x 1 dl kakao (för mindre intensiv kakaosmak kan man byta kakao mot ex rismjöl eller hirsmjöl, ex ta halva mängden bara och ersätta med mjöl i det här receptet)
  • 2 x 1/2 tsk xanthangummi
  • 2 x 1,5 tsk bakpulver
  • något att smöra och bröa form med, förslagsvis olja/margarin och kakao

Chokladgrädde

  • 1,5-2 paket schlagfix sötade grädde på tetra (fri från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a) -eller annan valfri vispbar vegansk grädde.
  • 2 tsk vaniljessens
  • 1/2 dl kokosmjölk
  • 1/2 dl socker
  • 2 tsk majsstärkelse
  • 1 tsk agar agar (går att byta mot 3 gelatinblad)
  • 4-5 msk kakao
  • Valfri sylt, ex blåbär, hallon eller kanske mosad banan? Ca 2 dl

Gör så här:

  1. Vi börjar med bottnarna. Man gör alltså inte en mjuk kaka och delar den i två utan för absolut bästa resultat gör man 2 bottnar, båda var för sig. En i taget eller båda samtidigt beroende av hur många lika stora formar man har. Jag har gjort tårtan i en 23/24-cm form.
  2. Sätt ugnen på 200 grader
  3. Smöra och bröa en springform
  4. Smält margarinet och låt svalna
  5. Blanda alla torra ingredienser för sig
  6. Tillsätt alla våta och vispa till en jämn smet
  7. Fördela smeten i form och se till att dra hela vägen ut helt mot kanterna på formen, det brukar göra att kakan lyfter jämnt vid gräddning
  8. Grädda mitt i ugnen i 30 minuter, ta ut och låt svalna
  9. Upprepa för en till kaka (om du inte gjorde dom samtidigt i två formar)
  10. När kakorna svalnat gör vi grädden. Vispa iordning kokosmjölk, socker, agar och majsstärkelse i en kastrull. Om du väljer gelatin istället för agar lägger du den i blöt nu.
  11. Koka upp kokosmjölksblandningen under omrörning, tills det tjocknar -ta av (och om du använder gelatin rör du nu i dom efter att ha kramat ur överskottsvätskan).
  12. Låt blandningen svalna
  13. Vispa upp schlagfixgrädden hårt, bästa resultat om kylskåpskall.
  14. Tillsätt vaniljessens och sen den svalnade kokosblandningen lite i taget under fortsatt vispning (denna kommer att ge grädden en stabilitet som håller).
  15. Tillsätt kakao 1 msk i taget.
  16. Montera tårtan
  17. Spritsa en kant av grädde på en av bottnarna
  18. Fyll rejält med sylt i mitten (gräddkanten ger en rak och stabil tårta och håller sylten ifrån att rinna ut).
  19. Bred även på grädde på sylten
  20. Lägg på kaka nr 2 och bred på grädde.
  21. Dekorera gjorde jag med blåbär o physalis och smält choklad som jag låtit svalna och spritsade ut på kanten så det fick rinna ner lite men här är valmöjligheterna oändliga 🙌🙌