
Chokladkakan ”Twix”: spröd kexbotten, toppad med kolakräm och doppad i choklad.
Här fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
Du behöver:
Kex
- 125 g mjölkfritt margarin, rumsvarmt
- 1dl socker
- 1msk lönnsirap
- 2msk valfri växtdryck (här kokosmjölk)
- 4dl mjölblandning (ex. 2dl majsmjöl, 1dl rismjöl och 1dl majsstärkelse)
- 1tsk xanthangummi
- 0,75 tsk bakpulver (eller knappt 1 tsk)
Kolakräm
- 75g margarin
- 1dl socker
- 1dl ljus sirap
- 1dl kokosmjölk
- 1-2 nypor salt
- 300g mjölkfri choklad
Gör så här:
Börja med kexen
- Sätt ugnen på 175grader.
- Vispa socker och margarin poröst.
- Tillsätt sirapen och växtdrycken, vispa lite till.
- Blanda samman alla torra ingredienser för sig och tillsätt sedan i margarin/socker-blandningen och rör snabbt till en homogen och lös deg.
- Bred ut på bakplåtspapper, gärna i en fin rektangel om bara några mm i höjd, jag gjorde uppskattningsvis ca 4-5mm hög (använd gärna mjölade händer som hjälpmedel för att trycka ut degen.
- Grädda mitt i ugnen i ca. 15minuter (börjar bli lätt gyllenbrun om kanterna).
- Ta ut och skär, OM du önskar, valfri form på kakorna medan fortfarande varm (behövs dock inte)
- Låt svalna.
Fortsätt med kolakrämen
- Blanda samman alla ingredienser i en kastrull och koka upp
- Sänk till medelvarm temperatur och låt småputtra kanske 20-30minuter (eller tills 120grader varmt, alternativt när ”kultestet” ger den fasthet i kolan som du önskar). Rör om då och då men framförallt, ha koll så att det inte bränns vid eller kokar över.
- Ta av från plattan och låt svalna
Iordningsställande
- OM du har förberett kakorna i skurna former. Bred ut kolan på plastfolie- eller bakplåtspappersklädd form till ett par mm i höjd och placera kakorna ovanpå, ställ i kylen för att stelna och skär sedan emellan kakorna för att få samma form på kolan som på kakorna
- OM du inte har skurit ut kakorna i förväg. Häll kolan ovanpå kakbottnen och ställ i kylen för att stelna. Skär ut kakorna med en vass kniv.
- Smält chokladen över vattenbad eller i mikro (under omrörning) och låt svalna en aning
- Doppa dom färdiga kak/kolakräms-kakorna i chokladen, låt rinna av och placera på bakplåtspapper. Gör ev. dekoration ovanpå medan chokladen är mjuk.
- Låt stelna.