Matsara

Allergivänlig Mat

Twix på allergivis

twix1

twix2

Chokladkakan ”Twix”: spröd kexbotten, toppad med kolakräm och doppad i choklad.

Här fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Du behöver:

Kex

  • 125 g mjölkfritt margarin, rumsvarmt
  • 1dl socker
  • 1msk lönnsirap
  • 2msk valfri växtdryck (här kokosmjölk)
  • 4dl mjölblandning (ex. 2dl majsmjöl, 1dl rismjöl och 1dl majsstärkelse)
  • 1tsk xanthangummi
  • 0,75 tsk bakpulver (eller knappt 1 tsk)

Kolakräm

  • 75g margarin
  • 1dl socker
  • 1dl ljus sirap
  • 1dl kokosmjölk
  • 1-2 nypor salt
  • 300g mjölkfri choklad

Gör så här:

Börja med kexen

  1. Sätt ugnen på 175grader.
  2. Vispa socker och margarin poröst.
  3. Tillsätt sirapen och växtdrycken, vispa lite till.
  4. Blanda samman alla torra ingredienser för sig och tillsätt sedan i margarin/socker-blandningen och rör snabbt till en homogen och lös deg.
  5. Bred ut på bakplåtspapper, gärna i en fin rektangel om bara några mm i höjd, jag gjorde uppskattningsvis ca 4-5mm hög (använd gärna mjölade händer som hjälpmedel för att trycka ut degen.
  6. Grädda mitt i ugnen i ca. 15minuter (börjar bli lätt gyllenbrun om kanterna).
  7. Ta ut och skär, OM du önskar, valfri form på kakorna medan fortfarande varm (behövs dock inte)
  8. Låt svalna.

twix

Fortsätt med kolakrämen

  1. Blanda samman alla ingredienser i en kastrull och koka upp
  2. Sänk till medelvarm temperatur och låt småputtra kanske 20-30minuter (eller tills 120grader varmt, alternativt när ”kultestet” ger den fasthet i kolan som du önskar). Rör om då och då men framförallt, ha koll så att det inte bränns vid eller kokar över.
  3. Ta av från plattan och låt svalna

Iordningsställande

  1. OM du har förberett kakorna i skurna former. Bred ut kolan på plastfolie- eller bakplåtspappersklädd form till ett par mm i höjd och placera kakorna ovanpå, ställ i kylen för att stelna och skär sedan emellan kakorna för att få samma form på kolan som på kakorna
  2. OM du inte har skurit ut kakorna i förväg. Häll kolan ovanpå kakbottnen och ställ  i kylen för att stelna. Skär ut kakorna med en vass kniv.
  3. Smält chokladen över vattenbad eller i mikro (under omrörning) och låt svalna en aning
  4. Doppa dom färdiga kak/kolakräms-kakorna i chokladen, låt rinna av och placera på bakplåtspapper. Gör ev. dekoration ovanpå medan chokladen är mjuk.
  5. Låt stelna.

twix3

1 kommentar

  1. Så coolt recept!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2018 Matsara

Tema av Anders NorenUpp ↑