UNIVERSALDEG

Fritt från ägg, mjölk, gluten och soja bl.a.

Degen är en UNIVERSALDEG!

Går  att använda till

  • Munkar
  • Bullar
  • Pirogdeg  Går att göra pirogerna sen i ugn eller fritera (hur man nu vill)
  • Frallor/bagels

För piroger eller frallor byt bort jäst för söta degar mot vanlig jäst. Uteslut sirap och minska ner sockret till max någon till ett par matskedar. Uteslut vanilj.

Ingredienser till degen:

  • 75g mjölkfritt margarin
  • 25g jäst för söta/vanliga degar (eller motsvarande mängd av torrjäst)
  • 2,5dl vätska (växtdryck eller vatten)
  • 1msk Fiber husk/physilliumfröskal
  • 0,5dl ljus sirap (kan uteslutas eller bytas mot annan sötning så som honung eller agave)
  • 0,5dl färdigblandad Rapsy kallrörd matlagningspulver ”filmjölk/yoghurt” från allergimat.com ELLER kokosmjölk (alternativt den yoghurt man tål, ex. av soja (obs! Naturell eller vaniljsmak)). ELLER bara lite mer vatten
  • 0,5tsk vaniljpulver, 1tsk vaniljsocker eller 1st. urskrapad vaniljstång
  • 0,5tsk salt
  • ca. 6-7dl glutenfritt mjöl av önskad sort (själv blandar jag olika utifrån vad jag har. Senast ex. 1,5dl rismjöl, 1,5dl majsmjöl, 1dl klibbrismjöl, 1dl bovetemjöl, 2dl majsstärkelse)
    +mjöl till utbakning (ex. klibbrismjöl). Går att variera MASSVIS!
  • 0,75dl socker

Gör så här:

  1. Smält margarinet i kastrull.
  2. Tillsätt vätskan och låt den bli ljummen, behöver ev. svalna lite.
  3. Smula/rör ner jästen.
  4. Rör om tills jästen lösts upp.
  5. Tillsätt fiberhusken, rör om och låt sedan stå i 10minuter så att fiberhusken hinner svälla.
  6. Blanda sirap, ”filmjölken”, salt, socker, vanilj (om färsk vanilj ur stång, blanda först med strösockret) och rör om.
  7. Blanda vätskan från punkt 5. med blandningen från punkt. 6. Vispa med elvisp eller använd ”bakmaskin”.
  8. Vispa först någon minut, till homogen blandning.
  9. Rör ihop mjölblandningen
  10. Tillsätt sedan mjölet i omgångar medan du vispar med elvispen eller bakmaskinen.
  11. Degen SKA vara kladdig, ta hellre för lite mjöl än för mycket.
  12. Degen ska släppa lite från kanterna på bunken när man rör om (ex. fastna i vispen) men ändå kladda rejält. Rör gärna 5minuter eller även något längre.
  13. Låt jäsa i bunken under bakduk i ca. 50min.

När degen jäst färdigt:

Jag arbetar degen nuförtiden så lite som möjligt efter jäsningen. Har välmjölade händer, plockar ur degbitar försiktigt och formar. Ska sedan jäsa på nytt i ca. 20-30minuter.

  1.  Munkar friteras i olja i 170grader (raps- eller solros exempelvis). Låt sedan torka på hushållspapper. Doppa i strösocker. Servera. Går även istället doppa i florsocker när dom kallnat.
  2. Bullar gräddas 200-225grader i 8-12minuter
  3. Piroger gräddas i 200-225grader i ca. 10-12minuter eller friteras i olja 170grader
  4. Bagels sjuder man i hett vatten någon minut. Låter sedan torka av och gräddas i ugn i ca. 200grader tills gyllenbruna.

2 kommentarer

  1. Kaarin Zvar

    Jag vill ha kvar dom recept till att kunna använda till alla andra sorter för det är så kull att kan ta vilken som helst av dom är jätte glad att har fått recept till så många att kan växla . tack på förhand

    • Sara

      Förlåt men jag förstår inte riktigt frågan. Mvh Sara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2020 Matsara

Tema av Anders NorenUpp ↑