Matsara

Allergivänlig Mat

Veganmajonnäs (med en liten hemlighet)

majjo

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Här kommer mitt recept på veganmajonnäs. Med både konsistens och smak som är förvånansvärt likt den äkta varan. Hemligheten är xanthan för konsistens och svart salt (med lätt svaveldoftande smak) för ”äggaktig” smak. Superenkelt och supersnabbt att göra. Använd sen majonnäsen som den är, eller med smaksättning så som ex. vitlök eller chili alternativt använd den som del i rätter sås om vegansill eller rödbetssallad.

Du behöver:

  • 1dl kokosmjölk (utan tillsatser) -använd den vita tjocka delen men OBS! rumstempererat (inte kall för då kan majonäsen skära sig mot den rumstempererad oljan)
  • 2-3krm xanthangummi (lite beroende av konsistensen på kokosmjölken)
  • 1msk senap (OBS! se innehållet)
  • 1tsk citron- eller limesaft
  • 1tsk äppelcidervinäger
  • 1tsk sötning (ex. honung men OBS. det gills inte som vegan så du kan istället använda ljus sirap eller agavesirap)
  • 1krm vanligt salt
  • 1nypa svart salt (indisk specialitet)
  • ca. 2dl neutral olja (ex. rapsolja, jag använde dessutom rapsolja med artificiell smörsmak som jag tipsat om HÄR)
  • Mixer eller stavmixer alternativt ballongvisp och snabba rörelser 😉

Gör så här:

  1. Blanda kokosmjölk, senap, sötning, xanthan (börja med den mindre mängden), citronsaft, vinäger och det vita saltet och mixa samman
  2. Strila sen ner oljan sakta i en tunn stråle medan du mixar (eller vispar) hårt
  3. Konsistensen blir luftig och tjocknar, avbryt med oljan när du är nöjd med konsistensen
  4. Tillsätt sist det svarta saltet och smaka av, ev. önskas mer kryddning
  5. Om för tunt kan du tillsätta mer xanthan nu och mixa hårt
  6. Låt gärna vila en stund (några minuter räcker) och mixa på nytt innan kylning

5 kommentarer

  1. Hej!

    När du gör rödbetssallad, hackar du bara i kokta rödbetor i majonäsen eller gör du något mer? Hur länge håller den sig i kylen?

    Tack på förhand hälsar Pernilla

    • Jag ska lägga ut ett recept på rödbetssallad är det tänkt men jag har även grönt äpple, lite lite fänkål och salladslök i min rödbetssallad. Ofta lite mer syra och sen salt och peppar

  2. Hej!

    Tack för att du delar receptet. Dock borde du inte ha med honung då detta inte är veganskt.

    • Det stämmer. Sötning av valfri variant har tillkommit i slutet. Går både att utesluta och byta mot ex. sirap som du ser. Receptet var redan döpt och upplagt innan ändringen och tillägget. Strävar självt inte efter vegansk mat för övrigt men kan förtydliga att använda just sirap eller skippa tning helt om vegan (annars är det främst allergiker bloggen riktar sig mot). Men det stämmer fullt ut så jag justerar, kan nämligen inte ändra namnet på receptet i efterhand.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2019 Matsara

Tema av Anders NorenUpp ↑