Veganska äggfria hela ägg eller ägghalvor

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Veganskt!

Det finns mängder av recept på veganska ägg men samtliga som jag hittat innehåller allergener så som soja exempelvis. Därtill anser jag iaf att dom flesta recept jag studerat ger för kompakta konsistenser, framförallt på gulan och därtill för mycket smak av ingredienserna var för sig, dvs att stabilitet och utseende går långt före smak. Den stora skillnaden är att min äggula är ugnsbakad vilket jag anser gör hela skillnaden. Så helt ärligt har jag slitit med det här ägget i flera år, ibland mer aktivt men ofta mest i tanken. Nu känner jag mig redo att dela receptet. Förfarandet är mycket snabbare och enklare än vad man kan tro. Jag har videoklipp på hur det går till.

Resultatet är ett äggfritt ägg med väldigt lågallergena ingredienser OCH flera förslag på vad man kan byta ut mot. Ägget blir till utseendet extremt verklighetstroget och likaså konsistensmässigt. Smaken blir tämligen neutral men med äggkaraktär, den ägglika smaken kommer från kala namak (svavelsalt) vilken både luktar och smakar just svavel (samma lukt och smak som ägg kan frambringa).

Receptet kommer högst troligt finjusteras ytterligare med tidens gång och jag har redan några fler idéer i åtanke men det är helt klart redan ett recept värt att dela, särskilt nu till jul. Med en klick vegansk majonnäs, lite rom (finns vegansk variant) och dill och rödlök, (eventuellt lite räkor, kanske kaviar) så är det verkligen ett makalöst substitut för ägg.

5-7 hela ägg beroende av storlek

Du behöver:

Vitan

  • 1 dl kokosmjölk (garants rosa ) -ren och tillsatsfri (ger då inte bismak av kokos), eller annan motsvarande vätska (växtdryck, eller mjölk/grädde för den som tål)
  • 3 dl vatten
  • 1-1,5 tsk kala namak (Svart salt med svavelsmak = smakar ägg)
  • 8 krm agar agar pulver (får det att stelna), går att byta ut mot 6,5 gelatinblad men då är det inte längre veganskt och tål du agar (kommer från alger) så skulle jag tveklöst rekommendera det
  • 1 msk majsstärkelse 

Gulan

  • 1/2 dl kokosmjölk (garants rosa ) -ren och tillsatsfri, eller annan motsvarande vätska
  • 1/2 dl vatten
  • 1 msk ljus sirap
  • 1 msk majsmjöl, hirsmjöl eller rismjöl
  • 1/2 msk majsstärkelse
  • 3-5 krm kala namak 
  • 1 krm örtsalt (går att skippa)
  • 2,5 msk Olda majsströbröd eller annat likvärdigt substitut
  • 1/2 krm bakpulver
  • Mjöl att vända äggulor i (ex majsmjöl eller majsstärkelse)
  • Gul/orange färg, ex gurkmeja eller valfri livsmedelsfärg men tänk på att karamellfärg bidrar med mer vätska vilket eventuellt får korrigeras i efterhand
  • Olja att smörja formen med
  • äggform, finns både att köpa halvor, hela och cylindrar (i genomskärning ger det skurna äggskivor)

Gör så här:

  1. Vi börjar med gulan.
  2. Blanda samman kokosmjölk, vatten, majsmjöl, majsstärkelse, kala namak, örtsalt och sirap (+önskad mängd färgning) och koka upp under omrörning -tills den tjocknat
  3. Ta av och låt svalna
  4. När avsvalnad, blanda i Olda ströbrödet och bakpulver
  5. Med hjälp av ett inmjölat msk-mått, sleva upp knappt 1 msk av gulan (måttet formar den) och skopa över den i en tallrik med lite mjöl för att täcka utsidan, ta upp och lägg på ugnsfast form, upprepa tills gulan är slut (blir 7 st) – se videoklipp i slutet av inlägget, om gulan är för lös kan man antingen tillsätta mer Olda ströbröd för rätt konsistens eller ugnsbaka gulan i små knäck- eller muffinsformar
  6. Grädda mitt i ugnen på 175 grader i ca 10-15 minuter
  7. Ta ut och låt svalna åtminstone något
  8. Nu gör vi vitan men olja först in formarna för nu går det lite fort
  9. Vispa samman och koka upp samtliga ingredienser (inte gelatin om du väljer det, den ska du istället lägga i kallt vatten för att blötläggas)under omrörning tills det tjocknar bara aningens (majsstärkelsen och agar reder vätskan). Ta av från plattan (om du använder gelatin tillsätter du det nu men krama ur först) och blandar i den heta vätskan.
  10. Häll av den varma vitan i botten av formarna, placera gulan i formen (för hela ägg, stäng formen, och toppa med mer vita. Låt stå och svalna.
  11. Ställ i kylen för att stelna. Den veganska agar varianten behöver minst 2 h medan den med gelatin behöver längre, minst 6h. Jag låter äggen stå över natten för bästa resultat innan jag delar eller skär.

Videoklipp för tillagningen finns via länkar nedan:

5 kommentarer

  1. Petra

    😍 Så pass galet att jag nog ska testa vid tillfälle. Tack!

    • Sara

      Gör det 🙌🙌🙌

  2. Erika

    Var finns formarna att köpa?

    • Sara

      Just dessa formar är köpta från eBay men det finns lite andra varianter också. Googla ”eggmold jello” så får du upp lite förslag

  3. Erika

    Tack! 😊

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Matsara

Tema av Anders NorenUpp ↑