Vitkålsgratäng

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Veganskt.

Ett supergott substitut för potatisgratäng.

6 personer

Du behöver:

  • Ca 750g-1 kg vitkål 
  • 4 dl vätska, ex 2,5 dl kokosmjölk (asiatisk och ren tillsatsfri) och 1,5 dl vatten eller bara 4dl valfri växtdryck/grädde (vatten går också bra men fettet i kokosmjölken bidrar till att förhöja smaken, buljong är ett bättre alternativ än vatten)
  • 1 dl majsmjöl eller likvärdigt mjöl
  • 1/2 dl majsstärkelse, eller annat likvärdigt mjöl
  • 2 tsk äppelcidervinäger
  • 2 tsk fiberhusk
  • 3 krm xanthangummi
  • 3 krm  bakpulver
  • 2 krm vitpeppar
  • valfritt med 50-75g Green vies par veggio eller annan vegansk riven ost
  • 1 stor gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • mjölkfritt margarin att bre formen med
  • olja för stekning

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader och smöra en ugnsform
  2. Strimla vitkålen
  3. Skala och skiva löken och riv/pressa vitlöken
  4. Stek vitkål, lök och vitlök i en het oljad panna tills den svettas (blir glansig), ta av och låt svalna
  5. Blanda resterande ingredienser förutom vegan-osten, vispa/mixa ihop till en smet
  6. Blanda allt förutom ca en deciliter av smeten med vitkålen och rör ihop, lägg i formen
  7. Toppa med den sista decilitern av smeten, och osten
  8. Grädda mitt i ugnen i 1 h
  9. Servera

3 kommentarer

  1. Katarina

    Blir sugen på detta! 🙂 Kan jag ersätta majsmjöl och majsstärkelse med potatismjöl (som är det jag har hemma)?

    • Sara

      Troligtvis kan du det alldeles utmärkt men av vad jag vet om potatismjöl skulle jag troligen halvera mängden för att inte riskera en ”klistrig känsla”

      • katarina

        Tusen tack för den informationen Sara!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Matsara

Tema av Anders NorenUpp ↑