
Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Veganskt.
Ett supergott substitut för potatisgratäng.
6 personer
Du behöver:
- Ca 750g-1 kg vitkål
- 4 dl vätska, ex 2,5 dl kokosmjölk (asiatisk och ren tillsatsfri) och 1,5 dl vatten eller bara 4dl valfri växtdryck/grädde (vatten går också bra men fettet i kokosmjölken bidrar till att förhöja smaken, buljong är ett bättre alternativ än vatten)
- 1 dl majsmjöl eller likvärdigt mjöl
- 1/2 dl majsstärkelse, eller annat likvärdigt mjöl
- 2 tsk äppelcidervinäger
- 2 tsk fiberhusk
- 3 krm xanthangummi
- 3 krm bakpulver
- 2 krm vitpeppar
- valfritt med 50-75g Green vies par veggio eller annan vegansk riven ost
- 1 stor gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- mjölkfritt margarin att bre formen med
- olja för stekning

Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader och smöra en ugnsform
- Strimla vitkålen
- Skala och skiva löken och riv/pressa vitlöken
- Stek vitkål, lök och vitlök i en het oljad panna tills den svettas (blir glansig), ta av och låt svalna
- Blanda resterande ingredienser förutom vegan-osten, vispa/mixa ihop till en smet
- Blanda allt förutom ca en deciliter av smeten med vitkålen och rör ihop, lägg i formen
- Toppa med den sista decilitern av smeten, och osten
- Grädda mitt i ugnen i 1 h
- Servera

Blir sugen på detta! 🙂 Kan jag ersätta majsmjöl och majsstärkelse med potatismjöl (som är det jag har hemma)?
Troligtvis kan du det alldeles utmärkt men av vad jag vet om potatismjöl skulle jag troligen halvera mängden för att inte riskera en ”klistrig känsla”
Tusen tack för den informationen Sara!