Ljus och lätt tårtbotten

tårtbak

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Med ursprung i detta redan veganska recept https://www.facebook.com/swedishvegan/photos/a.646965978658004.1073741830.614262918594977/885500088137924/?type=3 gjorde jag en anpassning som passar oss men som även är ytterligare modifierat utifrån eget tycke. Även glutenfri.

Tål ni inte baljväxter (kikärtorna) så finns det andra recept på tårtbotten HÄR, HÄR och HÄR.

Delas i 3-4 tårtbottenlager beroende av diameter på springformen (3st i 22-24cm)

Du behöver:

  • ca. 3-3,5dl kikärtsspad
  • 3dl socker
  • 2 dl majsmjöl
  • 1dl majsstärkelse
  • 1,5dl klibbrismjöl
  • 1dl rismjöl
  • 1tsk xanthangummi
  • 1msk vaniljsocker
  • 1/2dl olja eller smält avsvalnat mjölkfrittmargarin

Gör så här:

  1. Vispa kikärtsspadet hårt i ca 5minuter (tills det blir vitt och riktigt fluffigt)
  2. Häll i socker och vispa ytterligare några minuter
  3. Blanda alla torra ingredienser för sig och vänd ner med slickepott, vänd runt tills smeten är homogen
  4. Tillsätt sist oljan och rör runt tills allt är sammanblandat (smeten sjunker ihop en aning men det gör inget)
  5. Häll i oljad och bröad eller bakplåtspappersklädd form (jag använder mig av det sistnämnda)
  6. Grädda mitt i ugnen i 175grader i ca. 45-60 minuter (beror lite på ugnen)
  7. Du kan sticka i kakan för att se att den är torr och färdiggräddad
  8. Ta ut och låt svalna helt innan du i iordningställer tårtan

2 kommentarer

  1. Maria

    Provade göra denna inför dotterns kalas imorgon. Blev så glad att kunna göra tårta som även jag kan äta. Men det blev fiasko. Den gräddade aldrig riktigt, var kladdig på insidan fast jag lät den vara inne länge (och då blev stenhård på utsidan. )
    Detta är vanligt förekommande när jag ska baka glutenfritt, att det blir kladdigt i mitten. Vad gör jag för fel?
    Imorgon måste jag köpa färdiga bottnar (tur de är mjölkfria åt dottern) men jag som inte tål gluten eller ägg kan inte äta den då. 😕

    • Sara

      Byter du ut något av ingredienserna? Här är risken att det blir fel att man bytt ut till ex färdig mjölmix (som i regel bara innehåller stärkelse och inte mjöl). Jag kan varmt rekommendera att använda muffinreceptet som tårtbotten (grädda bara i springform) för betydligt lättare svårighetsgrad om du ännu känner att du inte behärskar glutenfri bakning. Men jag tänker att det viktiga är att se vad som kan fela om det här nu brukar vara ett problem för dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2020 Matsara

Tema av Anders NorenUpp ↑