Allergivänligt, glutenfritt, veganskt.

Jag har sedan tidigare ett recept på leklera/playdoh av helt giftfri och ätbar variant på bloggen (HÄR). Detta särskilt lämpligt för degande med små barn som gärna äter deg. Här kommer också ett recept på den klassiska salta trolldegen, inte så lämplig att stoppa i mun (även om dom flesta spottar ut pga den äckliga smaken) men ändå allergivänlig.

Du behöver:

  • 5 dl mjöl (ex 3 dl bovetemjöl, 1 dl majsmjöl och 1 dl majsstärkelse) – blandningen går att variera beroende av vad som tåls och finns att tillgå men förslagsvis bör man blanda mjöl och stärkelse (förutom med bovete som klarar sig bra som ensamt mjöl)
  • 2 dl fint salt
  • 2 tsk fiberhusk
  • 2 msk olja (ex raps eller kokos)
  • 2 dl vatten
  • ev. livsmedelsfärg

Gör så här:

  1. Blanda alla torra ingredienserna
  2. Tillsätt våra ingredienser och arbeta till en deg, låt degen svälla 5 minuter så att fiberhusken får svälla
  3. Nu märket du ifall du eventuell måste tillföra ytterligare lite mjöl eller vätska
  4. Färga efter önskemål

Ps. Kreationerna av leran går sedan att torka i ugnen. Grädda bara mitt i ugnen i 100 grader i ca 2-4 timmar, tills torra (tiden varierar beroende av storlek på kreationerna)