BASKOST nr 1!
Under detta inlägg kommer förslag på olika rätter med nedanstående som enda ingredienser att följa. Jag fyller på vartefter
- majskyckling
- ris
- vatten
- lagerblad
- tillagad morot
- salt
- socker
- svartpeppar
- äppelcidervinäger
- tillagad rödlök
- tillagade lingon
- rapsolja
- buljong enligt recept HÄR (men enbart på kyckling, vatten, salt, lagerblad, morot, rödlök)
Morotskokta kycklingbröstfiléer
- Koka ris enligt anvisning
- Koka upp 2 delar buljong med 1 del morotsjuice
- Smaka av med salt
- Grovhacka morot
- Lägg ner kycklingfiléer och moroten och låt puttra under lock i ca 10minuter
- Fiska upp morötterna och kycklingen (kontrollera kycklingen att den verkligen är färdig)
- Servera kycklingen och morötterna till riset (sås behövs inte)
Kycklinggryta (lite kalopsliknande)
- Krydda kycklingbröstfiléer med salt och svartpeppar
- Ugnsstek kycklingbröstfiléerna i stekpåse tillsammans med grovhackad morot och lagerblad i 150 grader i ca 20minuter
- Ta ut kycklingen och separera kyckling från all den vätska/buljong som kommit ur dom
- Koka upp vätskan med lingonjuice (ca. 50/50), aningens vinäger, ev. mer salt och nytt lagerblad.
- Låt koka hårt och reducera, smaka av med kryddning
- Tillsätt i slutet lite lingonsylt och red av med klibbrismjöl
- Stek nu finhackad rödlök i olja
- Lägg den stekta löken, kycklingen delat i bitar och morötterna från ugnsstekningen i lingonskysåsen
- Servera till ris
Risplättar
- 1dl rismjöl
- 1,5dl klibbrismjöl
- 1-2msk socker
- knappt 2dl vatten
- 1tsk äppelcidervinäger
- knappt 1tsk bikarbonat
- (vaniljpulver om ok i baskosten)
- 2msk rapsolja
- olja för stekning
- Blanda alla torra ingredienser
- Tillsätt vatten under omrörning
- Tillsätt sist bikarbonat och olja och vispa till len smet (mixa ev. med handmixer för att få smeten slät)
- Stek i olja i medelvarm panna
- Servera med det som går, enligt denna baskost med enbart socker
Ugnsgrillad hel kyckling m. kokta morötter, ris och lingonskysås
- Gnid in en hel kyckling i salt och svartpeppar och aningens rapsolja
- Lägg kycklingen tillsammans med ett lagerblad och 1/2 hackad rödlök i en stekpåse alternativt gryta med lock
- Kör in i ugnen ca 1h på 150-175grader
- Du får nu mängder av vätska ur kycklingen
- Använd denna för att tillsammans med ca. lika mängd lingonjuice (eller annan juice som passar i baskosten), 1lagerblad, salt och lite äppelcidervinäger koka upp till skysås enligt recept HÄR
- Red av såsen med klibbrismjöl och rör ev. ner lite hela lingon eller lingonsylt (men då hemlagad sådan för att ha koll på ingredienser -lingon, vatten och socker räcker)
- Servera kyckling med kokta morötter, ris och såsen
Kycklingköttbullar m. risnudlar och skysås
- Gör köttbullar enligt recept HÄR men använd kycklingfärs, det räckte med kryddning i form av salt, svartpeppar och finriven stekt rödlök. Bindning med klibbrismjöl och tillsats av iskallt vatten. Rullade med inoljade händer (eftersom att smeten blir extrakladdig med kyckling)
- Ugnsbakade köttbullarna på 175grader i kanske 10minuter
- Stekte sen för yta i het panna i olja
- Koka risnudlar (se innehåll) enligt anvisning
- Koka morotsstavar i saltat vatten
- Rör samman pasta, köttbullar, morötterna och skysås (från gårdagens middag – recept HÄR med lingonjuice och kycklingsky som bas)
Frasvåfflor på risbas
- Ursprung i receptet HÄR men modifierat utifrån baskost
- 4,5dl mjöl (2dl rismjöl och 2,5dl klibbrismjöl)
- 2msk socker
- (vaniljpulver valfritt)
- 1/2 tsk bikarbonat
- 1/2tsk salt
- Knappt 4dl kallt vatten
- 1tsk äppelcidervinäger
- 2msk rapsolja
- olja för stekning
- Blanda samman alla torra ingredienser
- Vispa i vattnet och vinägern
- Tillsätt sist oljan och vispa till homogen smet (använd ev. stavmixer för att få smeten helt slät)
- Grädda i medelvarmt inoljat våffeljärn tills gyllenbruna (försök att inte öppna för tidigt)
Panerade kycklingfärsbiffar, morotspuré, lingonskysås och lingonsylt
- Rör samman 500g kycklingfärs med salt, peppar, finhackad lättstekt rödlök och 2msk klibbrismjöl
- Häll upp ris-ströbröd på en tallrik
- Ta upp bollar med kycklingfärssmeten med oljade händer och lägg i ströbrödet, platta till en biff och vänd runt tills täckt av ströbröd (går bra att förbereda och även ha i frysen)
- Grovhacka morötter och koka i saltat vatten tills helt mjuka
- Mixa samman moroten med salt och peppar och möjligen aningens olja eller vatten alternativt morotsjuice till en slät puré
- Gör en lingon-skysås enligt recept HÄR (idag blev det 2 delar kycklingbuljong enligt recept HÄR -använde enbart vatten, salt, svartpepparkorn, lagerblad, morot och rödlök vid buljonguppkoket- till 1 del lingonjuice). Red av såsen med klibbrismjöl
- Stek färsbiffarna i het panna i olja (rapsolja enligt vår baskost)
- Servera med lingonsylt (hemmagjort med enbart ca 2dl lingon, 1msk vatten som kokas upp och sötats med socker efter behov)
Kycklingfärs-sås med rispasta
- Stek kycklingfärs i olja i het panna, ha även gärna i lite grovriven morot och hackad lök
- Krydda med salt och peppar
- Koka upp en juice/buljong-skysås enligt recept som du ser i receptet ovan
- Rör ner den färdiga skysåsen med färsen och låt puttra på låg värme till krämig
- Smaka av
- Servera med rispasta