våfflor1

Fritt från ägg, mjölk, gluten och soja bl.a.

Ingredienser:

  • 4,5dl mjölblandning (exempelvis 1dl majsmjöl, 2dl majsstärkelse, 1dl klibbrismjöl, 0,5dl bovetemjöl)- det är mjölmixen som avgör konsistensen, större mängd stärkelse ger frasigare våfflor
  • 1/2tsk xanthan alternativt 1tsk fiberhusk -går även att utesluta men jag tycker det är bättre med
  • 1tsk bakpulver
  • 1/2tsk salt
  • 2tsk socker(går helt att utesluta, jag brukar ha lite vaniljpulver eller lite kardemumma istället)
  • ca. 4,5dl kall vätska (vatten eller växtdryck)
  • 100g smält margarin (olja går också)
  • ev. aningens kolsyrat vatten
  • olja/margarin för pensling av våffeljärn

Gör så här:

  1. Blanda samman torra ingredienser.
  2. Tillsätt sedan vätskan.
  3. Smeten blir initialt väldigt tjock.
  4. Tillsätt sist margarinet och vispa till homogen blandning.
  5. NU om du VILL kan du tillsätta en aning kolsyrat vatten (ger mer fras). Man kan även tillsätta mer vatten om man vill. Yoghurtlik konsistens är en bra smet tycker jag men här har man frihet att experimentera lite.
  6. Grädda i våffeljärn. EJ på max-temperatur.
  7. Se till att olja järnet mellan våfflorna

våfflor