Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Jag har redan ett recept på smörgåstårta på bloggen HÄR men denna är både snäppet enklare och faktiskt även än mer allergivänlig samt även osötad men ändå super 👌

Landgångsbröd som motsvarar en normalstor stubbe, 3-4 personer

OM du ska göra en större smörgåstårta rekommenderar jag dig att inte bygga mer deg på höjden utan i sådana fall i större form eller i flera formar. Degen motsvarar ett resultat där brödet delas EN gång på höjden, inte mer, för bästa resultat.

Brödet
Du behöver:

  • 25 g jäst
  • 5 dl fingervarmt vatten
  • 2 msk olja, förslagsvis olivolja
  • 1 msk fiberhusk
  • 2 dl kokosmjöl (det här är ganska viktigt för konsistensens del, -om du inte tål kokos föreslår jag kikärtsmjöl, fungerar inte det heller kan du ta exempelvis majsmjöl men får troligen öka på mängden till ca 3-3,5 dl
  • 2 dl hirsmjöl eller majsmjöl
  • 1 dl bovetemjöl eller majsstärkelse
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk bikarbonat


Gör så här:

  1. Smula jästen i en bunke
  2. Tillsätt vätskan och vispa ut tills all jäst lösts upp
  3. Tillsätt olja, salt och fiberhusk -vispa och låt degen svälla 5 minuter
  4. Tillsätt mjöler och bikarbonat och arbeta till en deg. Degen ska vara kladdig men hanterbar och lätt
  5. Tryck ut degen i en bakplåtspapeprsklädd form om ca 20×30 cm i storlek alternativt forma den just i den storleken som rektangel i en större form. Du kan även grädda i en springform men observera att om du ska göra en HEL rund smörgåstårta behöver du dubbla degen och grädda i 2 springformar.
  6. Låt degen jäsa 45 minuter
  7. Grädda mitt i ugnen på 175 grader i 45 minuter
  8. Ta ut och låt svalna HELT innan du skär upp
  9. Dela till valfri form, ta även bort skorpan, åtminstone i mellanlagret. Kan med fördel torka till sig lite över natten.
  10. Montera med fyllning MEN innan du fyller: glöm inte att pensla/spraya brödet med exempelvis smält mjölkfritt margarin så att det sugs in i brödet för saftigare resultat.
  11. Låt gärna fyllningen gotta till sig i bröden någon natt eller dag innan du dekorerar och serverar

Fyllning (min favorit, går förstås att variera fyllning hur som helst)

Du behöver:

  • 1 sats veganmajonnäs enligt recept HÄR eller valfri vegansk majonnäs (ca 3 dl)
  • 200g violifes spread (falsk philadeplhia) eller falsk färskost enligt recept HÄR
  • 1/2 kruka dill/persilja
  • skal från 1 citron
  • salt och svartpeppar efter tycke
  • 1 dl leverpastej/vegansk pastej eller laxpastej
  • 2 msk bostongurka (valfritt)

Gör så här:

  1. Förbered majonnäsen
  2. Vispa/mixa samman majonnäsen med färskosten
  3. Blanda i dill och citronskal och smaka av med salt och peppar
  4. Ta av 1,5-2 dl av majonnäsen och blanda med leverpastejen och bostongurkan och använd som fyllning mellan lagren av bröd
  5. Bred resten av majoblandningen på toppen och kanterna av smörgåstårtan
  6. Förbered gärna hit kvällen eller dagen innan, täck smörgåstårtan med plastfolie och låt vila så att smakerna gottar in sig rejält
  7. Dekorera på valfritt vis med ex lax (förresten väldigt enkelt att grava egen lax), räkor, skinka, vegansk ost, sallad, dill, citron, leverpastej, salami, gurka, tomat, rom, vindruvor o.s.v.