Magurt (majsyoghurt) / Rigurt (risyoghurt) =) UTAN bakteriekultur

yoghurt1

Mango/apelsin-yoghurt på risbas, serverad med hemmagjord müsli

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Så om det inte finns någon yoghurt att tillgå på marknaden?! Det finns veganyoghurt på soja- och havrebas i butik (även på kokosbas i extrem få butiker i Sverige -inget jag själv stött på) men om man inte tål deras innehåll, då får man göra egen. Vi gör substitut på majs- och risbas för variation, väljer förstås att döpa dom till Magurt och Rigurt =)

Du kan välja att göra yoghurten helt slät alternativt tillsätta fruktbitar i slutet.

Majsyoghurt:

  • 1dl polentagröt (avsvalnad eller kall) -recept på gröten hittar du här
  • 1dl valfria frukter/bär
  • 2dl valfri juice (eller vatten men juice ger godare resultat)
  • 1/2-1krm xanthangummi (som förtjockningsmedel) MEN du kan även använda större mängd av gröten ELLER redning i form av majsstärkelse exempelvis
  • ev. smaksättning (ex. kanel, vanilj)
  • valfritt med sötning
  • ev. mindre frukt-/bärbitar att röra ner sist

Risyoghurt:

  • 1dl risgrynsgröt (avsvalnad eller kall) -recept på gröten hittar du här MEN du kan koka på valfri växtdryck eller enbart vatten
  • 1dl valfria frukter/bär
  • 2dl valfri juice (eller vatten men juice ger godare resultat)
  • 1/2-1krm xanthangummi (som förtjockningsmedel) MEN du kan även använda större mängd av gröten ELLER redning i form av majsstärkelse exempelvis alternativt frukt som förtjockar (ex. banan) OM det tåls
  • ev. smaksättning (ex. kanel, vanilj)
  • valfritt med sötning
  • ev. mindre frukt-/bärbitar att röra ner sist

Du behöver OCKSÅ stavmixer eller blender

Gör så här:

  1. Mixa samman gröten, frukten och juicen till en helt slät gräddig vätska
  2. Smaka av med ev smaksättning
  3. Söta efter behov (brukar aldrig söta själv)
  4. Tillsätt nu xanthan och mixa samman för bättre tjocklek (om det skulle bli för tjockt går det att späda ut med vätska)
  5. OM du istället använder mer gröt för tjockare konsistens kan du tillsätta lite i taget, likaså om du använder ex. banan
  6. IFALL du istället väljer att använda redning för tjockare konsistens bör hela yoghurten kokas upp med redningen tills önskas konsistens nås (går bra det också) och sedan kallna (men tar alltså längre tid)
  7. Har du nu haft en riktigt välkokad gröt (nästan överkokt) och har en bra stavmixer kommer yoghurten vara alldeles slät i konsistensen, om den skulle vara något grynig är det bara att sila snabbt
  8. Nu har du en slät yoghurt
  9. Vänd ev. ner frukt-/bärbitar ifall du önskar fruktbitar i din yoghurt
  10. Förvara i kylen. Låt gärna stå över natten i kylen innan servering. Servera kylskåpskall.

Tips! Kasta inte överbliven gröt utan använd just den till att göra ”yoghurten”

4 kommentarer

  1. Gittan o Nikki 🐾🐾

    Hej!
    Halkade in här på polentagröten😁😆.
    Intressant sida!!
    Hur länge håller dom i kylen? För det här lät väldigt intressant!! Ska göras imorgon 👍.

    • Sara

      Nu har jag på senare tid använt mitt nyare recept för falsk yoghurt men när jag använde denna utgick jag från att hållbarheten var som för vanlig matlåda, ca 5 dagar i kyl. Den nya falska yoghurten håller lite längre, om den inte slukas fortare än kvickt 😂 Lycka till!

      • Gittan o Nikki

        Hej svejs!
        Nu har jag gjort magurt med kanel o aroniabär (plockade 15 liter i höstas😁)……var det godaste jag ätit på länge😋😋😋😋😋!
        Slår nästan boveteyoghurten!
        Ha en fin vecka 🙋🏼‍♀️

        • Sara

          Men oh vad roligt och det lät ju helt magiskt 😋🥰 Tack för respons. ❤️🙌

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Matsara

Tema av Anders NorenUpp ↑