järpar

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Ajvar-smakande bacon- eller parma-inlindade köttfärsjärpar med morotspytt, BBQ-sås och vitlöksmajonnäs. Lätt att förbereda. Gör såserna dagen innan, förbered järparna och förvara i kylen, skär upp grönsakerna till pytten och förvara i kylen. Tar då bara 20minuter att tillaga men av väldigt lindrigt arbete.

Du behöver:

Järpar:

  • ca. 500g färs
  • 2-3msk Ajvar relish (gör egen eller köp ett märke av renare sort, utan onödiga tillsatser)
  • klibbrismjöl
  • honung
  • vinäger
  • salt
  • peppar
  • bacon eller parmaskinka
  • timjan

järpar1järpar2

Pytt:

  • morötter
  • sötpotatis
  • polkabeta
  • gul lök
  • salt (gärna örtsalt)
  • peppar
  • olja för stekning

Såser:

  • BBQ-sås enligt recept HÄR (kall)
  • Veganmajonnäs enligt recept HÄR
  • 2 vitlöksklyftor

Gör så här:

  1. Hetta upp ugnen till 175grader
  2. Förbered BBQ-såsen
  3. Förbered majonnäsen och mixa samman med vitlöken med hjälp av stavmixer
  4. Följ recept på köttbullar enligt recept HÄR med hjälp av färs, klibbrismjöl, honung, vinäger, salt, peppar och ajvar relish
  5. Forma järpar och linda in i parma eller bacon
  6. Lägg i oljad ugnsform och strö på timjan
  7. Kör järparna mitt i ugnen ca 20minuter (beror på storlek) och använd dom sista 5minutrarna till grillvärme
  8.  Skala och skär rotfrukterna och löken i små kuber
  9. Hetta upp olja i en panna och fräs alla grönsakerna på hög värme i ca 10-15minuter under omrörning, salta och peppra efter smak (behåll gärna lite tuggmotstånd)
  10. Klart!