Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
Ajvar-smakande bacon- eller parma-inlindade köttfärsjärpar med morotspytt, BBQ-sås och vitlöksmajonnäs. Lätt att förbereda. Gör såserna dagen innan, förbered järparna och förvara i kylen, skär upp grönsakerna till pytten och förvara i kylen. Tar då bara 20minuter att tillaga men av väldigt lindrigt arbete.
Du behöver:
Järpar:
- ca. 500g färs
- 2-3msk Ajvar relish (gör egen eller köp ett märke av renare sort, utan onödiga tillsatser)
- klibbrismjöl
- honung
- vinäger
- salt
- peppar
- bacon eller parmaskinka
- timjan
Pytt:
- morötter
- sötpotatis
- polkabeta
- gul lök
- salt (gärna örtsalt)
- peppar
- olja för stekning
Såser:
- BBQ-sås enligt recept HÄR (kall)
- Veganmajonnäs enligt recept HÄR
- 2 vitlöksklyftor
Gör så här:
- Hetta upp ugnen till 175grader
- Förbered BBQ-såsen
- Förbered majonnäsen och mixa samman med vitlöken med hjälp av stavmixer
- Följ recept på köttbullar enligt recept HÄR med hjälp av färs, klibbrismjöl, honung, vinäger, salt, peppar och ajvar relish
- Forma järpar och linda in i parma eller bacon
- Lägg i oljad ugnsform och strö på timjan
- Kör järparna mitt i ugnen ca 20minuter (beror på storlek) och använd dom sista 5minutrarna till grillvärme
- Skala och skär rotfrukterna och löken i små kuber
- Hetta upp olja i en panna och fräs alla grönsakerna på hög värme i ca 10-15minuter under omrörning, salta och peppra efter smak (behåll gärna lite tuggmotstånd)
- Klart!