piroger2

Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja bl.a.

En friterad pirog med mjukt munktaktig hölje och fyllning av köttfärs, ris och lök

Googla gärna just ”lihapiirakka” för att få serveringsförslag men för mig är senap ett måste (man brukar faktiskt dela dom nästan itu på längden (som ett korvbröd) och fylla tillbehöret inuti)

Idag testade jag en ny ide och gjorde också en snabb frisk coleslaw med lätt smak av citrus

6-8 portioner (2 stora piroger var)

Du behöver:

Fyllning:

  • 250g färs (idag gjorde jag på  blandfärs)
  • valfri kryddning till färsen, jag använde lökpulver, salt, peppar, paprika, örtsalt)
  • ca. 1,5dl ris
  • 1dl valfri vätska eller sås (redd)-jag brukar ta en skysås men du kan exempelvis använda rödvinssås eller bara reda upp buljong. Exempel på recept för skysås hittar du här
  • 2-3 msk majsstärkelse
  • 1 liten gul lök

tillpiroger

Degen:

  • en omgång universaldeg enligt receptet här MEN använd vanlig jäst (ej jäst för söta degar) och ta bort sockret samt dubblera saltmängden. Behåll sirapen.
  • mjöl till utbakning, förslagsvis rismjöl men går lätt att byta ut

SAMT olja för fritering (ex. raps- eller solros)

piroger1

Gör så här:

  1. Gör degen och ställ på jäsning
  2. Koka upp riset, överkoka gärna en aning för lite klibbigare effekt
  3. Stek upp och krydda färsen
  4. Lägg upp både ris och färs för att svalna helt
  5. Gör såsen (om du inte redan har någon) -du kan använda skyn från stekningen av färsen
  6. Finhacka löken och stek den så den svettas lite, låt även denna svalna
  7. Blanda ingredienserna till fyllningen, rör samman dom tills det blir en kletig massa (du kan gärna mixa färsen med en blender lite snabbt och/eller mosa runt riset med en gaffel)

När degen jäst färdigt:

  1. Pudra lite mjöl för utbakning på ett bakplåtspapper
  2. Kavla ut degen så den precis täcker bakplåtspapperet, nu är den ca 5mm tjock
  3. Ta en stor mugg, en liten barnmatsskål eller något annat cirkelformat med önskad diameter och stansa ut.
  4. Kavla om degen likadant och stansa på nytt tills hela degen är  i cirkelformar
  5. Pudra återigen på mjöl på bakplåtspapper och ta en cirkel i taget. Kavla den än tunnare eller platta ut med handen (ska bara vara kanske 2-3mm tjock)
  6. Lägg fyllning på ena halvan men lämna fri yta på kanterna
  7. Använd ett finger för att pensla lite vatten på kanterna av cirkeln
  8. Vik över andra deghalvan så du täcker fyllningen även ovanpå
  9. Nyp försiktigt ihop degkanterna så att pirogen blir stängd helt (om det gått hål i pirogen kan du nypa dit mera deg)
  10. Värm upp olja till ca 170grader
  11. Fritera pirogerna i oljan tills gyllenbruna, vänd för att få färg på bägge sidor (VAR försiktig! Använd gärna verktyg både när du lägger ner och tar upp pirogerna så det inte skvätter, ha ett lock nära till hands för att släcka ifall oljan skulle självantändas -har dock ALDRIG hänt mig! Ha koll på temperaturen på oljan bara)
  12. Låt pirogerna rinna av på hushållspapper
  13. Pensla gärna med lite vatten på bägge sidor (gör ytan ännu mer perfekt i konsistensen)
  14. Servera!

Frisk coleslaw med smak av citron:

  • spetskål
  • morot
  • skal av citron
  • vinägrett
  • salt
  • olja till stekning
  1. Hetta upp en panna.
  2. Strimla kål och skala samt riv moroten.
  3. Stek grönsakerna i pannan som hastigast i lite olja tills dom svettas och blir lite glansiga.
  4. Salta.
  5. Smaksätt med vinägrett medans fortfarande varmt.
  6. Lägg upp på fat för att svalna.
  7. När svalnat riv i citronskal efter smak.
  8. Servera!

Tips! Pirogerna går UTMÄRKT att frysa och tina vid servering. Jag gör ofta stora mängder åt gången

TIPS! 2 Även enbart fyllningen går att frysa, då behöver man bara göra degen när suget efter piroger sätter in (passa på vid överbliven färs efter tacos exempelvis)

Tips! 3 Går förstås att göra valfri fyllning i pirogen, kanske med kycklingröra eller varför inte vegetariskt?!

Tips! 4 Går även att smaksätta coleslaw efter eget tycke, varför inte lite hackad chili och/eller lite limeskal och koriander?!