Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Veganskt.
Du följer egentligen receptet HÄR men med smaksättning. Jag har även förenklat den lite åt er nedan.
Du behöver:
- 4 dl mjölblandning (ex 1,5 dl vardera av majsmjöl och rismjöl/hirsmjöl och 1dl majsstärkelse)
- 1 tsk xanthangummi
- 1 msk socker
- 1tsk vaniljsocker (eller vaniljpulver)
- 3 tsk bakpulver
- 1 nypa salt
- 50g mjölkfritt margarin (smält) eller neutral olja
- 4 dl valfri mjölk-, soja- och glutenfri växtdryck (ex. risdryck eller kokosmjölk) alternativt vatten eller blandning av vatten/växtdryck
- 1dl apelsinjuice eller mer vatten
- 0,5 g saffran
- 2 krm kardemumma (valfritt)
- margarin/olja för stekning
Gör så här:
- Blanda socker, saffran och hälften av växtdrycken + margarinet i en kastrull och värm det, så att saffranssmaken verkligen kommer fram lite mer. Om du inte har mald saffran kan du först mortla den med sockret innan uppvärmning.
- Låt uppkoket svalna. Blanda det med resterande vätskor så svalnar det snabbare.
- Rör ihop alla torra ingredienser för sig, tillsätt dom våta och rör till en homogen smet. Låt smeten svälla några minuter.
- Stek i olja på medelhög temperatur i panna.
- Servera gärna med apelsingrädde, dvs grädde som du smaksatt med apelsinskal och apelsinsaft.