Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Veganskt.

Du följer egentligen receptet HÄR men med smaksättning. Jag har även förenklat den lite åt er nedan.

Du behöver:

  • 4 dl mjölblandning (ex 1,5 dl vardera av majsmjöl och rismjöl/hirsmjöl och 1dl majsstärkelse)
  • 1 tsk xanthangummi
  • 1 msk socker
  • 1tsk vaniljsocker (eller vaniljpulver)
  • 3 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 50g mjölkfritt margarin (smält) eller neutral olja
  • 4 dl valfri mjölk-, soja- och glutenfri växtdryck (ex. risdryck eller kokosmjölk) alternativt vatten eller blandning av vatten/växtdryck
  • 1dl apelsinjuice eller mer vatten
  • 0,5 g saffran
  • 2 krm kardemumma (valfritt)
  • margarin/olja för stekning

Gör så här:

  1. Blanda socker, saffran och hälften av växtdrycken + margarinet i en kastrull och värm det, så att saffranssmaken verkligen kommer fram lite mer. Om du inte har mald saffran kan du först mortla den med sockret innan uppvärmning.
  2. Låt uppkoket svalna. Blanda det med resterande vätskor så svalnar det snabbare.
  3. Rör ihop alla torra ingredienser för sig, tillsätt dom våta och rör till en homogen smet. Låt smeten svälla några minuter.
  4. Stek i olja på medelhög temperatur i panna.
  5. Servera gärna med apelsingrädde, dvs grädde som du smaksatt med apelsinskal och apelsinsaft.