Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Vegansk.

En mjuk apelsinsmakande kaka med ett täcke av gräddad pepparkaksdeg. Ät som den är eller servera med ex apelsingrädde. Perfekt att ta till som bakverk när man har en liten bit pepparkaksdeg till övers.

Du behöver:

  • 3 dl mjölblandning, ex 1 dl vardera av majsmjöl, majsstärkelse och rismjöl/hirsmjöl
  • 2 dl socker
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk Xanthangummi
  • Skal och saft från 1 apelsin, för extramycket apelsinsmak -ta skal från 2 apelsiner
  • 1 dl kokosmjölk eller annan växtdryck 
  • 100 g mjölkfritt margarin 
  • Något att smöra och bröa en form med, ex olja och majsmjöl
  • en bit pepparkaksdeg enligt receptet HÄR

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Börja med att värma skal och saft från apelsin med margarinet i en kastrull, ta av och låt svalna.
  3. Blanda samman alla torra ingredienser och rör sen ner både margarin/apelsin-blandningen och växtdrycken. Rör till homogen smet.
  4. Häll ut och bred ut i smörad och bröad form.
  5. Kavla ut pepparkaksdeg, skär ut rund form och toppa smeten med.
  6. Grädda på nedre delen av ugnen i 30-35 minuter. Låt svalna åtminstone något innan servering för att pepparkakan ska stelna något.