![](https://i0.wp.com/matsara.se/wp-content/uploads/2019/11/1220A787-1027-4014-BDAA-D0F7538C65D1.jpeg?resize=600%2C400&ssl=1)
![](https://i1.wp.com/matsara.se/wp-content/uploads/2019/11/1220A787-1027-4014-BDAA-D0F7538C65D1.jpeg?fit=676%2C842&ssl=1)
Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja och nötter bl.a.
En underbart lyckad allergianpassning av detta inspirerande recept på Hannas bageri-blogg. Tårtan består av äppel- och kanelbottnar med en fyllning av äppelmousse och topping av falsk Cream cheese-topping, karamelliserade äpplen, lätt salt kolasås och kokosflarn.
Trots många moment kan jag lova att tårtan är förvånansvärt enkelt att göra. Varje moment går att förbereda, en i taget och inget av momenten kräver särskilt mycket tid. Därav kan man bara sakteligen beta av ett moment i taget. Dessutom står sig tårtan väldigt väl i kylen när väl klar. God och saftig i flera dagar.
![](https://i0.wp.com/matsara.se/wp-content/uploads/2019/11/E04AD098-DB34-42E3-91F6-9E8F5B95B653.jpeg?fit=676%2C845&ssl=1)
Gör så här:
Tårtbotten (3 lager i 18cm-form eller 2 lager i 20-23cm-form)
- 3dl mjölblandning (1dl majsmjöl, 1dl rismjöl, 1dl majsstärkelse men går även att byta mot hirs och bovete exempelvis)
- 1tsk xanthangummi
- 1,5tsk bakpulver
- 0,5tsk bikarbonat
- 1dl socker
- 1 nypa salt
- 2tsk vaniljsocker
- 2tsk kanel
- 2dl äppelmos
- 100g smält avsvalnat mjölkfritt margarin eller rapsolja
- 2dl grovt rivet äpple, gärna rött
- Värm upp ugnen till 175grader
- Blanda samman alla torra ingredienser
- I en annan bunke blanda samman alla våta ingredienser
- Blanda samman våta med torra
- Vänd sist ner det rivna äpplet
- Häll smeten i oljad och bröad form (använd ex olja och mjöl för att smöra och bröa)
- Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter (tid varierar förstås lite beroende av storlek på formen.
- Låt svalna helt innan du skär upp -det här är viktigt!
Äppelmousse
- 1,5 dl äppelmos (jag använder mig av en hemmagjord helt osötad)
- 2 gelatinblad
- 0,5 dl florsocker
- 3 dl kokosgrädde (garants lila)
- 1/2 tsk vaniljessens
- Lägg gelatinblad i kallt vatten i 5 minuter
- Koka upp äppelmoset
- Krama ur gelatinblad och låt sen smälta i äppelmoset och ta sedan av från plattan och låt svalna helt
- Vispa upp kokosgrädde ed florsocker och vaniljessens och vänd försiktigt ner i äppelmoset för att behålla så mycket luft som möjligt
- Ställ i kylen tills du ska fylla tårtan
Falsk cream cheese-topping
- 400 g violifes falska philadelphia (eller hemmagjord variant enligt recept HÄR)
- 50 g mjölkfritt bredbart margarin (jag använder mig av Floras bredbara)
- 3 dl florsocker
- 1 tsk vaniljessens
- Vispa samman margarin och violife och sedan florsockret i den blandningen
- Smaksätt med vaniljessensen
- Förvara i kylen tills tårtan ska monteras
Kolasås
- 1 dl kokosmjölk (garants rosa)
- 1 dl socker
- 1 dl sirap
- 1 msk margarin
- ett par nypor salt
- Koka upp samtliga ingredienser förutom salt tills det tjocknat till en kolasås
- Smaka av med saltet
- Låt svalna (tänkt på att det stelnar ytterligare en del när avsvalnad)
Karamelliserade äpplen
- 2 röda äpplen
- 25 g margarin
- 1/2 dl socker
- 1 tsk kanel
- 1 msk lönnsirap
- Skala och finhacka äpplena
- Hetta upp margarin, socker och sirap i en panna
- När det bildats en kolasåsaktig sörja i pannan tillsätter du äpplena och steker några minuter tills dom börjar mjukna
- Krydda med kanelen
- Ta av och låt svalna
![](https://i0.wp.com/matsara.se/wp-content/uploads/2019/11/B0589FEE-14CC-402F-B927-02C86BE12D2D.jpeg?fit=676%2C842&ssl=1)
Montering
Jag valde att fylla tårtan med moussen, du kan även fylla med karamelliserade äpplena. Spreaden passar tveklöst bäst att toppa med. Fyllningen räcker oavsett om du har gjort tårtan i 2 eller 3 lager. Kokosflarnen enligt recept HÄR passade utmärkt till för ytterligare ett härligt tillskott.
![](https://i2.wp.com/matsara.se/wp-content/uploads/2019/11/B7518F22-467F-483A-BE43-7CB0E5251F8B.jpeg?fit=676%2C507&ssl=1)
![](https://i1.wp.com/matsara.se/wp-content/uploads/2019/11/72EF70A1-3448-4476-9B86-DC614B81BF7C.jpeg?fit=676%2C507&ssl=1)