Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja och nötter bl.a.

En underbart lyckad allergianpassning av detta inspirerande recept på Hannas bageri-blogg. Tårtan består av äppel- och kanelbottnar med en fyllning av äppelmousse och topping av falsk Cream cheese-topping, karamelliserade äpplen, lätt salt kolasås och kokosflarn.

Trots många moment kan jag lova att tårtan är förvånansvärt enkelt att göra. Varje moment går att förbereda, en i taget och inget av momenten kräver särskilt mycket tid. Därav kan man bara sakteligen beta av ett moment i taget. Dessutom står sig tårtan väldigt väl i kylen när väl klar. God och saftig i flera dagar.

Gör så här:

Tårtbotten (3 lager i 18cm-form eller 2 lager i 20-23cm-form)

  • 3dl mjölblandning (1dl majsmjöl, 1dl rismjöl, 1dl majsstärkelse men går även att byta mot hirs och bovete exempelvis)
  • 1tsk xanthangummi
  • 1,5tsk bakpulver
  • 0,5tsk bikarbonat
  • 1dl socker
  • 1 nypa salt
  • 2tsk vaniljsocker
  • 2tsk kanel
  • 2dl äppelmos
  • 100g smält avsvalnat mjölkfritt margarin eller rapsolja
  • 2dl grovt rivet äpple, gärna rött
  1. Värm upp ugnen till 175grader
  2. Blanda samman alla torra ingredienser
  3. I en annan bunke blanda samman alla våta ingredienser
  4. Blanda samman våta med torra
  5. Vänd sist ner det rivna äpplet
  6. Häll smeten i oljad och bröad form (använd ex olja och mjöl för att smöra och bröa)
  7. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter (tid varierar förstås lite beroende av storlek på formen.
  8. Låt svalna helt innan du skär upp -det här är viktigt!

Äppelmousse

  • 1,5 dl äppelmos (jag använder mig av en hemmagjord helt osötad)
  • 2 gelatinblad
  • 0,5 dl florsocker
  • 3 dl kokosgrädde (garants lila)
  • 1/2 tsk vaniljessens
  1. Lägg gelatinblad i kallt vatten i 5 minuter
  2. Koka upp äppelmoset
  3. Krama ur gelatinblad och låt sen smälta i äppelmoset och ta sedan av från plattan och låt svalna helt
  4. Vispa upp kokosgrädde ed florsocker och vaniljessens och vänd försiktigt ner i äppelmoset för att behålla så mycket luft som möjligt
  5. Ställ i kylen tills du ska fylla tårtan

Falsk cream cheese-topping

  • 400 g violifes falska philadelphia (eller hemmagjord variant enligt recept HÄR)
  • 50 g mjölkfritt bredbart margarin (jag använder mig av Floras bredbara)
  • 3 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljessens
  1. Vispa samman margarin och violife och sedan florsockret i den blandningen
  2. Smaksätt med vaniljessensen
  3. Förvara i kylen tills tårtan ska monteras

Kolasås

  • 1 dl kokosmjölk (garants rosa)
  • 1 dl socker
  • 1 dl sirap
  • 1 msk margarin
  • ett par nypor salt
  1. Koka upp samtliga ingredienser förutom salt tills det tjocknat till en kolasås
  2. Smaka av med saltet
  3. Låt svalna (tänkt på att det stelnar ytterligare en del när avsvalnad)

Karamelliserade äpplen

  • 2 röda äpplen
  • 25 g margarin
  • 1/2 dl socker
  • 1 tsk kanel
  • 1 msk lönnsirap
  1. Skala och finhacka äpplena
  2. Hetta upp margarin, socker och sirap i en panna
  3. När det bildats en kolasåsaktig sörja i pannan tillsätter du äpplena och steker några minuter tills dom börjar mjukna
  4. Krydda med kanelen
  5. Ta av och låt svalna

Montering

Jag valde att fylla tårtan med moussen, du kan även fylla med karamelliserade äpplena. Spreaden passar tveklöst bäst att toppa med. Fyllningen räcker oavsett om du har gjort tårtan i 2 eller 3 lager. Kokosflarnen enligt recept HÄR passade utmärkt till för ytterligare ett härligt tillskott.