Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja bl.a. Kakan även bakad både utan rismjöl och utan majsmjöl. Veganskt!

Jag har ett recept på bananmums som är otroligt populärt, perfekt att ta till när man har lite övermogna bananer. Här kommer en variant på den fast i rulltårteformat. Tycker du om banan och choklad kommer du att älska den här.

Du behöver:

Kakan

  • 5 msk bovetemjöl
  • 2 tsk fiberhusk
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1 krm bikarbonat
  • 1 nypa salt
  • 2 msk kakao
  • 1 dl socker
  • 1,5 dl kokosmjölk (eller annan valfri växtdryck)
  • 1/2 dl rapsolja eller annan valfri neutral olja
  • 1 riktigt mogen banan, ca 3/4 dl när väl mosad

fyllning (du kan även välja en chokladsmörkräm att fylla med, likt den som finns i originalreceptet för drömrulltårta)

  • 200g violifes spread eller en sats av den hemmagjorda varianten på färskost enligt recept HÄR
  • 1,5-2 dl florsocker
  • 3-4 msk kakaopulver
  • 1/2 dl kokosmjölk (garants asiatiska)
  • 1 banan, tunt skivad
  • Socker att toppa med
  • valfritt att toppa med vegansk grädde och mer skivad banan

Gör så här:

  1. Hetta upp ugnen till 250 grader
  2. Blanda samman alla torra ingredienser till drömtårtan
  3. Mixa/mosa bananen och blanda med resterande vätskorna
  4. Rör ner vätskorna bland dom torra ingredienserna och rör till en smet
  5. Bred ut på en bakplåtspappersklädd plåt/form (ca. 20/25-30 cm i storlek / ungefär en halv ugnsplåt)
  6. Grädda mitt i ugnen i 5 minuter
  7. Ta ut och dra av från plåten till en kall plåt eller till ett bord
  8. Låt svalna
  9. Blanda samman allt utom bananen till en fyllning, mixa gärna för att få en så slät fyllning som möjligt
  10. När kakan helt svalnat, toppa den med socker och vänd den genom att lägga ett nytt bakplåtspapper på bottnen och en plåt eller en skärbräda ovanpå och stjälp över rulltårtebottnen på det nya bakplåtspapperet istället så att ovansidan hamnar nedåt och dra bort papperet som legat underst (nu överst)
  11. Bred försiktigt på fyllningen, skiva banan tunt och toppa, bara på halva.
  12. Rulla med hjälp av bakplåtspapperet ihop tårtan tätt (kortsida mot kortsida) och ställ i kylen för att stelna ca 30 minuter innan servering
  13. Ta ut och servera eventuellt toppad med grädde och mer banan