Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

I brist på ett bättre namn får den helt enkelt heta precis det som den tagit inspiration av. Med inspiration ur mitt tiramisurecept har jag nämligen gjort en ny efterrätt, lite samma tanke men ändå HELT andra smaker. En ljuvlig kombination av savoiardikex, banan och chokaldkräm med lätt smak av hasselnöt (med arom, helt utan äkta hasselnöt).

ca 6 portioner

Du behöver:

kexen

  • 1/2 sats savoiardikex enligt recept HÄR

kaffedoppen

  • ca 1/2-1 dl kallt starkt kaffe
  • 1 msk sirap (gärna lönn- eller mörk sirap) -går att skippa
  • valfri smaksättning till kaffet i form av någon eller några matskedar valfritt alkohol (rom, konjak) ELLER skippa HELT

fyllningen

  • 200 g violifes falska färskostspread ELLER en sats av denna hemmagjorda variant enligt recept HÄR MEN skippa smaksättningen (förutom salt)
  • 1,5-2 dl florsocker
  • 1 msk lönnsirap
  • 3 msk kakaopulver
  • 2,5 dl kokosgrädde eller annan variant på vispbar vegansk grädde
  • valfritt med smaksättning med ex. vaniljessens men jag väljer här att ha i lite falsk hasselnötsarom (skippar smaksättning med alkoholen i kaffedoppen)
  • 2 normalstora bananer
  • kakao

Gör så här:

  1. Ha kexen färdiga
  2. Blanda samman din variant på kaffedopp
  3. Vispa samman fyllningen -tillsätt grädden, som du vispat för sig, till blandningen sist
  4. Doppa kakor lätt i kaffedoppen och lägg i botten på en form -du kan även bara lägga kakor i en form och ringla över av kaffedoppsvätskan (jag väljer att göra min tiramisu i flera lager och tar därför en mindre men högre form)
  5. Toppa kakorna med ett lager tunt skivad banan
  6. Bred på fyllningen, pudra över kakao
  7. Upprepa med kakor i kaffedopp, tunt skivad banan, fyllning och kakao åtminstone en gång men gärna 2 gånger till
  8. Avsluta med att pudra toppen med kakao