Att panera fritt från ägg, mjölk, gluten och soja bl.a.

Att panera något allergivänligt och med ett gott resultat är mycket enklare än vad många tror. Det man vill uppnå är dels ett krispigt yttre men framförallt en panering som sitter kvar, d.v.s. inte lossnar varken i smulor eller som stora bitar av panering när man sätter kniven eller tänderna i maten. Jag vill påstå att jag har kommit på det tveklöst nästa och enklaste sättet för att uppnå det här. Det här är ett av våra mest favoriserde recept här hemma men också ett otroligt populärt recept på bloggen och bland vänner och bekanta.

Det bästa är att man också kan variera innehållet och förfarandet otroligt mycket, både utifrån vad man tål, vad man har tillgång till och vilken typ av panerad yta man vill uppnå. Använd förfarandet för att panera fisk, hemmagjorda nuggets, fiskpinnar, schnitzel eller gör din allergivänliga variant på den asiatiska tempurafriterade kycklingen, räckorna, grönsakerna eller efterrättsbananen m.m.

Konceptet

Ett vanligt grundrecept för panering utan allergianpassning bygger på att man vänder det som ska paneras i mjöl, uppvispat ägg och sist i panko-ströbröd. Här kommer mitt alternativ. Den bygger också på 3 steg.

  1. Vänd det som ska tillagas i fint mjöl, det är det här steget som är avgörande för att paneringen ska sitta kvar som bäst. Förslag på fint mjöl kan vara klibbrismjöl, potatismjöl, majsstärkelse, bovetemjöl etc, men även andra mjöler fungerar.
  2. Pensla eller doppa det som ska friteras i frityrsmet som du antingen gö rsjälv enligt det allergivänliga receptet som jag länkar till HÄR eller använd någon färdig mix som passar era behov. Just nu vet  jag att Santa Maria har en mix utan mjölk, ägg och gluten.
  3. Vänd i vald panering, välj panering utifrån vad du tål emn cokså utifrån vilket slutresultat du vill uppnå. Förslag på panering kan vara polenta, krossade allergivänliga cornflakes, nachos eller allergivänligt ströbröd. Även sesamfrön, kokosflingor, hirs- coh bveteflingor bl.a. går att använda.

Går jättebra att både steka och fritera