tårtbak

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Med ursprung i detta redan veganska recept https://www.facebook.com/swedishvegan/photos/a.646965978658004.1073741830.614262918594977/885500088137924/?type=3 gjorde jag en anpassning som passar oss men som även är ytterligare modifierat utifrån eget tycke. Även glutenfri.

Tål ni inte baljväxter (kikärtorna) så finns det andra recept på tårtbotten HÄR, HÄR och HÄR.

Delas i 3-4 tårtbottenlager beroende av diameter på springformen (3st i 22-24cm)

Du behöver:

  • ca. 3-3,5dl kikärtsspad
  • 3dl socker
  • 2 dl majsmjöl
  • 1dl majsstärkelse
  • 1,5dl klibbrismjöl
  • 1dl rismjöl
  • 1tsk xanthangummi
  • 1msk vaniljsocker
  • 1/2dl olja eller smält avsvalnat mjölkfrittmargarin

Gör så här:

  1. Vispa kikärtsspadet hårt i ca 5minuter (tills det blir vitt och riktigt fluffigt)
  2. Häll i socker och vispa ytterligare några minuter
  3. Blanda alla torra ingredienser för sig och vänd ner med slickepott, vänd runt tills smeten är homogen
  4. Tillsätt sist oljan och rör runt tills allt är sammanblandat (smeten sjunker ihop en aning men det gör inget)
  5. Häll i oljad och bröad eller bakplåtspappersklädd form (jag använder mig av det sistnämnda)
  6. Grädda mitt i ugnen i 175grader i ca. 45-60 minuter (beror lite på ugnen)
  7. Du kan sticka i kakan för att se att den är torr och färdiggräddad
  8. Ta ut och låt svalna helt innan du i iordningställer tårtan