Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
Café de paris är en örtsås som enligt mig smakar som bäst när den påminner om en kombination mellan bearnaise och currysås. Innehållet kan variera mellan olika recept men det är just kombinationen av dragon och andra örter tillsammans med curry som enligt mig är den bästa varianten. Det går att eliminera dom flesta av örterna, om man inte tål, har tillgång eller gillar men just dragon tycker jag är viktigast. Curry är också viktigt enligt mig men man kan byta ut den mot enbart gurkmeja också om så önskas/behövs.
Du behöver:
- 1-1,5 sats veganmajonnäs enligt recept HÄR eller HÄR (helst den första)
- 1 msk vinäger
- 1 msk vatten, äppelmust eller vitt vin
- 1 tsk currypulver (obs. se innehållet -bockhornsklöver är en baljväxt) -du kan även ta enbart gurkmeja
- 1,5 tsk torkad dragon
- 1/2 tsk torkad basilika (går att utesluta)
- 1/2 tsk torkad oregano (går att utesluta)
- 1/3 tsk torkad mejram (går att utesluta)
- 1/3 tsk torkad körvel (går att utesluta)
- 1/3 tsk torkad salvia (går att utesluta)
- 1/2 tsk paprikapulver
- 1 tsk dijonsenap
- 1/2 msk hackad kapris
- 1/2 dl hackad färsk gräslök
- eventuellt lite hackad färsk chili
Gör så här:
- Förbered majonnäsen och kyl gärna
- Koka upp vatten och vinäger tills enbart hälften återstår, ta av från plattan
- Blanda i senap, curry, paprika och alla torra örterna genast och rör till en pasta
- Nu kan du antingen tillsätta majonnäsen till den fortfarande varma kastrullen (då blir såsen varm) eller vända ner örtpastan till den kalla majonnäsen för en kall sås
- När pastan och majonnäsen är sammanblandad vänder du i kapris och gräslök
- KLART!
- Såsen går att förbereda och kylas för att användas senare, håller minst 1 vecka i kylen
- Du kan även i efterhand värma såsen försiktigt på låg temperatur på plattan, ska INTE kokas upp