Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Detta är en ljuvlig citronkola med mycket citrussmak (tänker att lime och apelsin nog för precis lika bra). Inte en seg kola som vanlig julkola utan mer en kola som FOX-kola som har lagom segt tuggmotstånd och sen smälter i munnen.

Du behöver:

  • saft och skal från 2 citroner (ekologiska)
  • 2,5 dl socker
  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 1/4 dl vit sirap
  • 1/4 dl kokosmjölk
  • 100 g vit mjölkfri choklad (det finns recept på hemmagjord HÄR)
  • 100 g kokosfett
  • 1 tsk klibbrismjöl eller annat fint mjöl (ej stärkelse som lätt ger klistriga klumpar)

Gör så här:

  1. Koka upp socker och saft + skal från citronen, låt puttra tills sockret lösts upp.
  2. Sila och häll tillbaka i kastrullen.
  3. Låt koka upp till 115 grader.
  4. Tillsätt margarin, sirap och kokosmjölk och låt fortsätta koka upp till 120 grader.
  5. Ta av från plattan, hacka chokladen och rör ner den -rör smeten blank
  6. Sätt tillbaka på plattan men på absolut minsta möjliga temperatur (bara så att den inte blir för kall under resten av momenten),  rör om hela tiden (så att der inte skär sig)
  7. Tärna ner kokosfettet en kub i taget och låt smälta under ständig omrörning, skymda inte här för blir det för kallt skär det sig och fettet blandas inte i.
  8. När smeten är blank tillsätt mjölet (pudra över hela smeten), vispa i ordentligt tills jämnt fördelat och häll sedan upp i en brödform som du klätt med bakplåtspapper
  9. Låt svalna
  10. Kyl för att stelna
  11. Skär upp
  12. Vänd eventuellt bitarna i florsocker