Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja. Vegansk
Med inspiration från Camilla Hamid har jag gjort en allergianpassad version.
ca 6 portioner
Du behöver:
kexen
- 1/2 sats savoiardikex enligt recept HÄR
citrondopp för kexen
- saft från 1 citron (du kan förstås göra en apelsincurd eller limecurd av samma recept men justera sötman)
- rom-arom (valfritt men GOTT)
- vit sirap (ta så mycket så att du är nöjd med vätskans sötma men ca. någon matsked)
fyllning nr 1, lemoncurd
- 1 dl citronsaft (ca 2-3 citroner) + finrivet skal från citronerna
- 1 dl socker (du kan förstås justera om du tycker det är för lite/för mycket)
- 75 g mjölkfritt margarin, jag tar Floras bredbara
- 2-3 msk mjöl, ex. hirsmjöl (eller klibbrismjöl, majsmjöl eller majsstärkelse) -jag använder hirs och tar den större mängden mjöl
- 1 nypa salt (viktigt)
fyllning nr 2, den vita krämen
- 200 g violifes falska färskostspread ELLER en sats av denna hemmagjorda variant enligt recept HÄR MEN skippa smaksättningen (förutom salt)
- 2 dl florsocker
- 1 msk lönnsirap
- 2,5 dl kokosgrädde eller annan variant på vispbar vegansk grädde
- valfritt med smaksättning med ex. vaniljessens eller vaniljpasta, rekommenderar starkt
Gör så här:
- Blanda samman citrondopp för kexen
- Gör curden. Blanda citronsaft, skal och socker i kastrull med mjölet och koka upp under omrörning tills det tjocknar. Ta av från plattan och tillsätt margarinet 1 msk i taget, vispa däremellan. Salta sist och smaka av.
- Vispa samman fyllning nr 2, tillsätt grädden som du vispat för sig, till blandningen sist
- Doppa kakor lätt i citrondoppen och lägg i botten på en form -du kan även bara lägga kakor i en form och ringla över av citrondoppsvätskan
- Bred på lemoncurd och därefter den vita krämen
- Upprepa med kakor i citrondopp, lemoncurd och vita krämen på nytt
- Avsluta med att klicka ut lite sparade rester av curd och ringla lite mönster
- Ställ tiramisun att stelna i kylen, gärna över natten för bästa resultat men åtminstone några timmar.