daim

Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja och mandel bl.a.

Du behöver:

Lika delar (ex. 2dl vardera av)

  • Kokosmjölk (eller annan växtgrädde)
  • Ljus sirap
  • Strösocker
  • någon nypa salt

och

  • Mjölkfri choklad att doppa i / pensla med (ca. 300g till satsen enligt ovan) (HÄR finns enkla recept på hemmagjord choklad ifall du inte hittar någon som du kan köpa)

daim3daim2

Gör så här:

  1. Blanda samman kokosmjölk, socker, sirap och bara aningens salt i en kastrull och koka upp.
  2. Låt puttra tills den når temperatur på  140grader (lite lägre ger mer seg konsistens, lite högre ännu hårdare. Jag brukar faktiskt testa med kultestet, doppar en bit av smeten i kallt vatten och ser hur hård kolan blir. Senast slutade jag först vid 143-145grader)
  3. Häll över den heta kolan på bakplåtspappersklädd ugnsplåt (skyddar ytor mot hettan)
  4. Låt svalna
  5. Innan kolan stelnar skär/skåra bitar med oljad kniv (använd neutral olja) alternativt lägg ytterligare ett bakplåtspapper ovanpå och skåra (skyddar mot att kolan fastnar på kniven). Gör valfria storlekar.
  6. Kyl, bryt av bitarna
  7. Smält chokladen i mikro eller över vattenbad
  8. Doppa bitarna i eller pensla med chokladen
  9. Låt stelna

daim4