Gjorde senast bullarna på 1h och 15minuter trots små händer som var med o kladdade (Alltså tiden tagen från att jag tog fram degblandaren och tills att första bullarna var ute)
Den här degen jäser lite snabbare i och med att jag väljer att ha i alldeles för lite mjöl till en början, har provat med exakt samma totalproportioner men om jag tillsätter allt mjöl innan första jäsningen blir slutresultatet inte lika bra. Därför väljer jag först att göra en extremt kladdig deg med för lite mjöl, tillsätter sen vid utbakning efter första jäsningen resten.
Utan mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
Ca 40-50st bullar
Du behöver:
- 50g jäst
- 150g mjölkfritt margarin
- 7dl valfri växtmjölk (ex. risdryck) eller vatten
- 1tsk salt
- 1dl sötning (ex. sirap/socker-blandning 50/50)
- 10dl mjölblandning (2dl majsstärkelse, 2dl majsmjöl, 2dl rismjöl, 4dl klibbrismjöl)
- 2tsk xanthangummi
- 2msk fiberhusk
- 4krm mald kardemumma (går att utesluta)
- + MAX 2-4dl mjöl för utbakning (50/50 av rismjöl/majsstärkelse)
Fyllning:
- 150g MJUKT mjölkfritt margarin
- 1dl socker
- 1nypa salt
- vaniljsocker
- kanel
Topping:
- Valfritt alternativ för pensling. Min favorit är ofiltrerad äppeljuice till bullar men det går också med mjölkfritt flytande margarin eller smält margarin/sirapsvatten/valfri växtmjölk eller vatten
- pärlsocker
Gör så här:
- Smält margarinet
- Tillsätt växtmjölken/vattnet och se till att temperaturen blir fingervarm (ca. 37grader)
- Lös upp jästen i vätskan när temperaturen är godkänd
- Tillsätt sötning (sirap/socker)
- Blanda resterande torra ingredienser för sig och tillsätt sedan i vätskan
- Blanda smeten väl med hjälp av degkrokar eller degblandare (totalt tar degen inte mer än 5minuter att få samman)
- Degen ska ännu vara MYCKET kladdig, mer som en smet, men ha tålamod, det kommer att svälla!
- Låt degen jäsa i bunken under bakduk i ca 30minuter, har du tid så gör det absolut inget om du tar lite längre men den här tiden räcker verkligen!
- Förbered under tiden fyllningen i rumstemperatur. Blanda det mjuka margarinet, socker + salt till en homogen blandning (kanel och vaniljsocker behöver inte röras i fyllningen om man inte vill)
- Häll ut nästan allt av mjölet för utbakning på ett bakbord
- När degen jäst färdigt, häll ut den på det välmjölade bakbordet, degen är fortfarande kladdig och ska så vara, mer mjöl bakar du in nu.
- Arbeta degen i mjölet lite lätt så att den inte längre känns alltför kladdig. MAX 4dl till ska dock användas. Absolut inte mer. Ju mindre desto bättre. Arbeta degen försiktigt, vänd runt den och knåda försiktigt
- Dela degen i 2 delar
- Använd nu bakplåtspapper som hjälpmedel, strö på lite lätt med rismjöl på den och lägg ut degen på denna och kavla med välmjölad kavel ut försiktigt tills tunt (max 1cm i tjocklek)
- Bre på fyllningen och strö på vaniljsocker och ev. kanel
- Forma nu bullar efter önskemål (exempel följer nedan) -Följ instruktioner för ”vanligt” bak men var lätt och försiktig på handen för denna deg är ömtåligare än ”glutendeg”
- Lägg bullarna i formar alternativ på bakplåtspapper (utseendet är inte så viktigt nu för det fixar ugnen till)
- Låt jäsa under bakduk i 20min
- Värm upp ugnen till 225grader
- När bullarna är färdigjästa, pensla med valfritt alternativ enligt förslagen ovan
- Strö på pärlsocker
- Grädda i ugnen i ca 10-15 min
- Låt svalna på galler under bakduk
- SERVERA!
FORMA BULLAR (olika exempel)
- Ta hjälp av bakplåtspapperet för att rulla ihop degen på längden till en rulle, skär med vass kniv bitar om ca 2,5cm i storlek och lägg i bullformar med skärytan uppåt
- Alternativt vik degen dubbelt över fyllningen, kavla ytterligare lite försiktigt, skär i 1-2cm breda remsor och vrid varje remsa från bägge håll till ”spiral” och knyt sen samman till knut
- Alternativt gör som ovan, vik degen dubbelt över fyllningen, kavla ytterligare lite försiktigt, skär remsorna och rulla varje remsa var för sig till en bulle.
- Alternativ fläta till stora eller minilängder
- Eller gör bara vanliga solskensbullar/sockerbullar, d.v.s runda bollar med ev. litet hål i mitten med fyllning (vaniljkräm eller sylt), bullen doppas med ovansidan i strösocker efter gräddning
Testbaket av systeryster på FÖRSTA försöket utan någon som helst guidning
TIPS! Har ett till bullrecept som du kan hitta HÄR. Dom bakas med min universaldeg. Tycker dom bullarna också blir alldeles utmärkta men skillnaden är att dom tar längre tid och det receptet är inte riktigt lika enkelt, samt innehåller lite andra ingredienser. Fördelen med det receptet är att det just är en universaldeg, vilket gör att man kan göra en stor sats och samtidigt då baka både bullar och munkar exempelvis. Det receptet är väl inte alldeles för svårt det heller om jag ska vara ärlig. Kika gärna in!