Fritt från mjölk, ägg, gluten, kokos, nötter, mandel och soja bl.a.

Jag har redan sedan tidigare ett recept för yoghurt på majs- eller risbas ute på bloggen (HÄR). Detta är en ny ännu snabbare och enkel yoghurt utan probiotika och på valfri bas. Yoghurt på probiotika (ex. på kokosbas är himla gott och nyttigt men kräver tyvärr lite längre förberedelse och dessutom är det inte alltid lätt att hitta probiotika att köpa för multiallergiker.

Valmöjligheten för bas i denna yoghurt är också stor. I denna yoghurt använder du valfria frukter och/eller bär och därtill en valfri stärkelse i form av ris, majs eller potatis (antar att tapioka också bör fungera). INGEN sötning krävs. Om du vill söta gör du det men jag anser inte att det behövs, särskilt inte med rätt kombination av frukter/bär med naturligt söta smaker. Nedan får du ett par förslag (utan sötning).

Mango-clementin eller svartvinbär-hallon

Du behöver:

  • 1-2 dl fruktpuré (bara mixa valfria råa eller uppkokade  frukter/bär) -ex. MANGO (fryst mango som tinats och mixats) eller mixade uppkokade HALLON -mängden puré beror på tjockleken av puré och önskemål om tjocklek på yoghurten (mindre mängd = tjockare yoghurt är min favorit) TIPS! Uppkokade bär som fått svalna ger oftare en sötare smak och även bättre bindning i yoghurten.
  • 1 dl vatten
  • 1 krm xanthangummi ( du kan även ta mer) eller 2-3 krm fiberhusk
  • 1 dl neutral olja (ex. rapsolja, solrosolja eller kokosolja)
  • 1 dl valfri saft/juice från frukt/bär (pressa själv eller köp färdig juice -finns väldigt många bra juicer i mejerihyllan) – ex. CLEMENTIN eller juice/uppkok av SVARTA VINBÄR
  • 1-1,5 msk mjöl/stärkelse (1 msk majsstärkelse, 1,5 msk klibbrismjöl, 1 msk potatismjöl, 1,5 msk bovetemjöl eller 1 msk tapioka/cassavamjöl)
  • stavmixer eller en riktigt bra blender
  • ev. bitar av frukt/bär om så önskas

Gör så här:

  1. Blanda juice/saft med stärkelsen och koka upp till tapetklisterliknande massa, låt svalna till rumstemperatur och stelna
  2. Mixa samman fruktpurén, vatten och xanthangummi eller fiberhusk. Låt svälla 5 minuter
  3. Tillsätt ”klistret” från punkt 1. och mixa till en rejält homogen lätt tjocknad vätska
  4. Strila i oljan i en tunn stråle medan du fortsätter att mixa hårt. På detta vis bildas en luftig och len emulsion i likhet som vid majonnäs men här med fruktig smak, perfekt som yoghurt
  5. Tillsätt eventuellt bitar av frukt eller bär (om så önskas)
  6. Klart!
  7. Färdiga att servera eller kyl

Önskar du söta kan du:

  1. Söta aningens med honung, agave eller florsocker i den färdiga produkten eller ännu enklare:
  2. Använda sötad juice/saft till ”klistret” eller sötad fruktpure

Kom ihåg att både äpple, päron, mango och banan bl.a är väldigt söta av naturen. Jag skippar alltid sötning helt i min yoghurt.

Förslag på smaker:

  1. Äpple/blåbär
  2. Hallon/jordgubb
  3. Mango/clementin
  4. Svartvinbär/hallon
  5. Blåbär/hallon

TIPS! Brämhults och Innocent bl.a. gör himla goda osötade juicer men kontrollera innehållet för det som är på bilden är inte alltid det som är i