kladdkaka2

Såg nu inför kladdkakans dag detta recept cirkulera: http://www.jennysmatblogg.nu/2014/04/02/den-godaste-kladdkakan-ever/

Det såg SÅÅÅÅÅ gott ut… Men livsfarligt säger jag! 😉

Men utan ditten o utan datten så blev den bara livsfarligt god (och söt då) 😉

kladdkaka3

Utan mjölk, ägg, gluten, soja, nötter bl.a.

Det här receptet hade jag bara EN omgång på mig att testa. Kände att jag bara var tvungen nu inför kladdkakans dag och nyttjade då min dotters 1h middagsvila till att göra receptet. Så. Tyvärr är det inte helt 100% ”exakt” men det kan nog gå alldeles utmärkt ändå. Här kommer det iaf.

Börja med kolakrämen. Den kan förberedas i förväg!

KOLAKRÄM (allt gick inte åt till fyllningen ) :

 • 2 dl  socker
 • 1 dl  sirap
 • 2 dl  kokosmjölk (eller annan växtdryck)
 • 50 g  mjölkfritt margarin
 1. Blanda alla ingredienser och koka upp i tjockbottnad kastrull
 2. Sänk värmen och låt småputtra tills önskad konsistens (tog ca 30-40minuter) men kan variera beroende på spis och kastrull. Rör om lite då och då.
 3. Sockret karamelliseras och krämen får en underbart gräddig färg och smak. Kokossmaken kommer INTE att kännas.
 4. Gör kultestet: Ta en bit av krämen och doppa i iskallt vatten, försök att forma en boll, om den håller formen är krämen klar. HÅRD boll ger hårdare kräm och MJUK boll ger mjukare kräm. Jag valde att göra min kräm i tjocklek klart tjockare än kolasås/kräm som man serverar till glass men absolut INTE så hård att jag skulle kunna använt den som kola-godis. Här kan man egentligen med fördel egentligen göra lite för tjock kräm (om man är osäker) och sen bara spä ut med mer kokosmjölk när den kallnar om man märker att den blev för hård för det är när den kallnat som du ser exakt hur tjock och krämig den blev (du vill ju inte ha knäck i kakan ;)). Jag skulle kunna tro att du faktiskt kan använda kolasåsen från receptet HÄR också om du reder den till tjockare variant (det är ju en snabbare variant)
 5. Låt krämen svalna till rumstemperatur, då ser du också vad du har att ”jobba med”.

Sätt nu ugnen på 150grader

Förbered en springform genom att smöra och bröa (ex olja och polenta) alternativt klä med bakplåtspapper

Gör nu kladdkakssmeten

ANVÄND kladdkakerecept NR 1 i receptet HÄR -var noga med att bara VÄNDA i ingredienserna och INTE vispa (jag använder slickepott). DOCK valde jag också att tillsätta 0,5 tsk bakpulver till dom torra ingredienserna för att minska ”kladdet” en aning i och med att kolakrämsfyllningen också är kladdig.

Iordningsställande:

 1. Häll ca hälften av kladdkakssmeten i formen, bre ut den med slickepott så att den täcker hela botten
 2. Klicka på kolakrämen, men avstå från att lägga den sista centimeterna från ytterkanterna (jag valde att inte låta all kolakräm gå åt med rädsla för att det skulle bli för mycket, men det hade nog gått med ännu mer)
 3. Häll på resten av smeten och se till att täcka kolakrämen helt, även på kanterna (så att kolakrämen inte rinner ut)
 4. Grädda i ugnen i ca 35min
 5. Låt svalna och kyl gärna

Krisptäcket:

 • 100g mjölkfri choklad
 • glutenfria cornflakes/ rice crispies/puffat ris/nötter eller frön för er som tål (OBS! innehållet, jag själv valde att gå med cornflakes i och med att jag just nu inte har tillgång till något puffat ris eller rice crispies som funkar för oss -åtminstone inte utifrån kontaminationsaspekten). Av cornflakes gick det åt ca 3nävar.
 1. Smält chokladen över vattenbad
 2. Vänd i valfritt tillbehör tills täckt av choklad
 3. Häll över kladdkakan och bre ut.
 4. Låt stelna
 5. Kyl kakan tills servering

kladdkaka

KLART!

Jag serverade med vaniljglass (R-ice) och salt kolasås till… Mmmm….