hollandaise

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Oh som jag längtat…. Underbara hollandaisesås! Min genom tiderna mest favoriserade sås. Det finns ju t.o.m en hollandaisesås att köpa på butik som är ägg-, mjölk-, soja- och glutenfri bl.a. men den innehåller ju annat som inte passar vår kost. NU tack vare att jag märkt att min vegan-majonnäs går alldeles utmärkt att värma har jag inte bara en varm bearnaisesås (värm såsen från receptet HÄR) utan även en hollandaisesås. Här kommer recept på min hollandaise-imitiation. GLÖM INTE det svarta saltet här, i bara majonnäsen kan man skippa den men HÄR är den SÅ bra, ger så oerhört bra imitation av ägg.

Du behöver:

  • 1 sats vegan-majonnäs enligt recept HÄR

MEN

  1. dubblera mängden kokosmjölk (2dl)
  2. lite beroende av typ av senap kan du behöva minska ner mängden (jag började med 1/2msk och det räckte faktiskt)
  3. dubblera mängden citronsaft (2tsk)
  4. skippa sötning (NOLL)
  5. dubblera mängden xanthan (4-6krm) (om inte tillgång till xanthan red möjligtvis med stärkelse vid uppkokning)
  6. går också bra att minska ner mängden olja (räcker med 1dl men jag tycker att det blir en ”fetare” och godare smak med den större mängden) -använder dessutom rapsolja med artificiell smörsmak

och krydda med

  • en nypa svartpeppar
  • en knivsudd cayennepeppar
  • ca 1tsk gurkmeja (mest för färg som också gör en del för helhetsintrycket)

Gör så här:

  1. Mixa samman alla ingredienserna förutom olja och xanthan till såsen med stavmixer
  2. Fortsätt mixa /vispa med ballongvisp medan du strilar i oljan i en fin stråle
  3. Tillsätt sist xanthanet lite i taget och mixa/vispa såsen till den tjocklek som önskas
  4. Kryddningen med svartpeppar och cayenne kan du visserligen också tillsätta sist om du vill ta mängd efter eget tycke
  5. Smaka av såsen ifall mer citronsaft/senap behövs (?), kan bero lite på kokosmjölksmärket hur mycket som behövs
  6. Häll sist upp såsen i kastrull och värm försiktigt under omrörning
  7. KLART!