Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Det känns som att tiramisu blivit min favoritdessert. Det går ju att variera smakerna något så oerhört. Enkelt. Makalöst gott och ändå lite lyxigt. Här kommer midsommarens variant. En tiramisu med savoiardikex doppade i jordgubbssaft och rom varvade med balsamico- och basilikamarinerade jordgubbar och lätt mandelsmakande färskostkräm.

Du behöver:

ca 6 portioner

Du behöver:

kexen

  • 1/2 sats savoiardikex enligt recept HÄR

Saft för kexen

  • Jordgubbssaft, köpt eller hemmagjord -min var även lite fläder i -blanda saften ganska stark
  • rom-arom (valfritt men GOTT)

fyllning nr 1. Balsamico- och basilikamarinerade jordgubbar

  • Nästan en liter jordgubbar
  • 1 msk balsamico, den här går att byta mot äppelcidervinäger men ska i sådana fall minskas till bara någon tesked
  • 1-2 msk socker
  • 1/2 kruka basilika, hackad

fyllning nr 2, den vita krämen 

  • 200 g violifes falska färskostspread ELLER en sats av denna hemmagjorda variant enligt recept HÄR MEN skippa smaksättningen (förutom salt)
  • 2 dl florsocker
  • 1 msk lönnsirap
  • 2,5 dl kokosgrädde eller annan variant på vispbar vegansk grädde 
  • valfritt med smaksättning med ex. vaniljessens eller vaniljpasta men jag rekommenderar starkt några droppar bittermandel- eller mandelarom

Gör så här:

  1. Blanda samman saftdoppet för kexen
  2. Gör iordning dom marinerade jordgubbarna. Bara ansa och jacka upp jordgubbarna och blanda med basilika, socker och balsamico. Låt stå.
  3. Vispa samman fyllning nr 2, tillsätt grädden som du vispat för sig, till blandningen sist
  4. Doppa kakor lätt i saftdoppen och lägg i botten på en form -du kan även bara lägga kakor i en form och ringla över av saftdoppsvätskan, ta inte för mycket här då jordgubbarna också bidrar med vätska
  5. Bred på dom marinerade jordgubbarna och därefter den vita krämen
  6. Upprepa med kakor i saftdopp, jordgubbar och vita krämen på nytt 
  7. Avsluta med att klicka ut lite sparade rester av jordgubbar
  8. Ställ tiramisun att stelna i kylen, gärna över natten för bästa resultat men åtminstone några timmar.
  9. Servera.
  10. Står sig förresten bra i flera dagar i kylen ?