Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja, nötter och mandel bl.a. Veganskt. Även fritt från kokos och majs (LÄS hela beskrivningen)

Sedan länge finns recept på chokladbiskvier på bloggen. Du finner receptet HÄR. Jag brukar även göra exempelvis hallonbiskvier och citronbiskvier, lägger upp recept på detta nedan, men NU var det dags för biskvier med juliga smaker. Så. Låt mig presentera saffransbiskvier, polkagrisbiskvier, pepparkaksbiskvier och lingonbiskvier. Recepten är enbart modifieringar av originalreceptet men du får dom nedan. Du får också ett tips på hur du gör biskvierna ÄVEN fria från både kokos och majs.

Du behöver:

Bottnar

Antingen följer du receptet som länkas ovan eller så följer du den modifierade varianten utan majs och kokos här.

  • 1dl solrosfrön (eller andra likvärdiga frön)
  • 1 dl melonkärnor (eller mer solrosfrön) -originalreceptet säger kokosflingor
  • 2 dl florsocker
  • 3 msk vatten (originalreceptet säger kokos)
  • 4 msk bovetemjöl (originalreceptet säger majsstärkelse)
  • 1/2 tsk bakpulver
  • skippa helt xanthangummi som originalreceptet har (bovete gör att detta inte behövs)
  • 2 krm mandelarom

Fyllning, basen

  • 100 mjölkfritt margarin
  • 2-2,5 dl florsocker

smaksättning

  1. citronbiskvier – skal från 2 citroner
  2. hallonbiskvier – 2-3 msk hallonsylt
  3. saffransbiskvier -1 kuvert saffran och 1 krm mald kardemumma (framhäver saffranssmaken)
  4. polkagrisbiskvier -ett par droppar pepparmintsolja (alternativt något krm pepparmintsarom, även om det inte är riktigt lika gott) OCH 2 msk kakao (passar utmärkt ihop)
  5. pepparkaksbiskvier –  1 tsk pepparkakskrydda OCH 1 msk kakao (passar utmärkt ihop)
  6. lingonbiskvier -2-3 msk lingonsylt

topping

  • 150-200 g mjölkfri choklad (vit eller vanlig) -recept har du HÄR om du inte hittat någon allergenfri
  • förslagsvis pepparkakssmulor till pepparkaksbiskvier, lingon/lingonpulver till ingonbiskvier, polkagrissmulor till polkagrisbiskvier och kanderad apelsin eller ringlad choklad till saffransbiskvier

Gör så här:

  1. Börja med bottnarna
  2. Mixa samman solrosfrön och melonkärnor med hjälp av vattnet i en blender eller med stavmixer
  3. Tillsätt florsockret och mjölet
  4. Mixa tills fin krämig och seg konsistens (påminner om mandelmassa)
  5. Tillsätt sist bakpulvret och mandelaromen och mixa /blanda samman
  6. Klicka ut 12st på bakplåtspapper med hjälp av inoljade skedar, bre ut till runda cirklar med höjd på kanske 5-7mm (eller gör ännu fler MINI-biskvier
  7. Grädda i 175grader i TOTALT ca 12minuter (blir bara lätt gyllenbruna på ytan/kanterna och reser sig) -minska ner tiden om du gör mindre storlek
  8. Genom halva gräddningen kan man platta till bottnarna OM dom har rest sig för mycket (ska ändå inte vara för höga)
  9. Låt svalna när klara
  10. Nu gör du fyllningen
  11. Blanda samman florsocker och margarin till homogen smet
  12. Tillsätt smaksättning
  13. Ställ gärna i kylen för att stelna aningens
  14.  Bre ut fyllning på kakorna, släta till låga och fina toppar
  15. Ställ återigen för att stelna i kylen
  16. Smält chokladen över vattenbad eller i mikro under omrörning (passa så att det inte bränns)
  17. Låt svalna
  18. Doppa biskvin med fyllningssidan i chokladen, håll med fingerspetsarna på bottnen så den förblir odoppad
  19. Toppa med ev. topping
  20. Ställ  i kylen för att stelna
  21. Går enligt uppgift från följare att frysa men står sig även länge i kylen