Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
Med hjälp av min vegan-majonnäs och hemmagjord bearnaise essens kan man visst fixa till en kall bearnaise. Perfekt!
Du behöver:
- 1 sats vegan-majonnäs enligt recept HÄR eller HÄR
- lite extra xanthangummi vid behov
- bearnaise essens enligt nedan
- 1-2 msk hackad persilja
Bearnaise essens:
- 1dl vatten / FIN äppelmus (med vinkaraktär) / vitt vin (men obs för allergener) (jag använde äppelmust idag)
- 1,5msk vinäger (äppelcidervinäger-)
- 2 st schalottenlökar (annan lök verkade visst också funka)
- 5-8 vitpepparkorn
- 1 kvist dragon eller ca 2 tsk torkad dragon
- (körvel valfritt -vi avstår)
- 1 tsk gurkmeja (för färg)
- salt vid behov
Gör så här:
- Förbered majonnäsen (använd gärna lite mer xanthan för tjockare konsistens eftersom att essensen sen späder ut majonnäsen)
- Finhacka löken och koka upp i kastrull med vätska, vinäger, peppar, gurkmeja och dragon
- Låt koka tills koncentrerad essens kvarstår (ca 2msk)
- Ta av från plattan, sila av och låt svalna (går att strunta i att sila om så önskas)
- När essensen kallnat strila ner lite i taget i majonnäsen, välj mängden efter eget tycke smak (glöm inte smaka av)
- Rör sist ner den hackade persiljan
- Smaka av och salta om så önskas
- Servera!
TIPS! Ät som den är eller värm försiktigt i kastrull (bör nog inte koka så att det inte skär sig)
TIPS! Currybearnaise. Ha även i ca. 1,5 tsk curry vid tillredning av essensen.