bearnaise

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Med hjälp av min vegan-majonnäs och hemmagjord bearnaise essens kan man visst fixa till en kall bearnaise. Perfekt!

Du behöver:

  • 1 sats vegan-majonnäs enligt recept HÄR eller HÄR
  • lite extra xanthangummi vid behov
  • bearnaise essens enligt nedan
  • 1-2 msk hackad persilja

Bearnaise essens:

  • 1dl vatten / FIN äppelmus (med vinkaraktär) / vitt vin (men obs för allergener) (jag använde äppelmust idag)
  • 1,5msk vinäger (äppelcidervinäger-)
  • 2 st schalottenlökar (annan lök verkade visst också funka)
  • 5-8 vitpepparkorn
  • 1 kvist dragon eller ca 2 tsk torkad dragon
  • (körvel valfritt -vi avstår)
  • 1 tsk gurkmeja (för färg)
  • salt vid behov

Gör så här:

  1. Förbered majonnäsen (använd gärna lite mer xanthan för tjockare konsistens eftersom att essensen sen späder ut majonnäsen)
  2. Finhacka löken och koka upp i kastrull med vätska, vinäger, peppar, gurkmeja och dragon
  3. Låt koka tills koncentrerad essens kvarstår (ca 2msk)
  4. Ta av från plattan, sila av och låt svalna (går att strunta i att sila om så önskas)
  5. När essensen kallnat strila ner lite i taget i majonnäsen, välj mängden efter eget tycke smak (glöm inte smaka av)
  6. Rör sist ner den hackade persiljan
  7. Smaka av och salta om så önskas
  8. Servera!

bearnaise2

TIPS! Ät som den är eller värm försiktigt i kastrull (bör nog inte koka så att det inte skär sig)

TIPS! Currybearnaise. Ha även i ca. 1,5 tsk curry vid tillredning av essensen.