kikärtsmajo

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja MEN med baljväxt (sojasläkting) kikärta

Alternativ sort på majonnäs av veganvariant. Ger en utmärkt vitlökssås när man mixar i vitlök och örter. Klart på ett par minuter. Kikärtor har blivit populärt inom vegankulturen och det finns lite olika alternativ. Här kommer min variant. Kom ihåg att kikärt är en baljväxt och därmed släkt med soja. Här hemma fungerar kikärta men har man allergi mot alla baljväxter är detta inget alternativ. Använd i sådant fall något av mina andra recept på majonnäs av veganvariant (HÄR, HÄR och HÄR)

Du behöver:

  • 1dl kikärtsspad
  • 1msk senap
  • 1tsk äppelcidervinäger
  • saft från 1/2 citron
  • 1-2dl neutral olja (ex. raps -gärna med smörsmak)
  • 3-4msk kikärtor (för konsistensens skull)
  • salt (gärna lite svart salt med smak av svavel/ägg)
  • xanthangummi om så önskas för att ge extra mycket fyllnad för konsistensen (men går att skippa)

Gör så här:

  1. Blanda samman allt förutom olja och mixa med stavmixer eller blender tills slätt
  2. Fortsätt mixa/vispa och strila i oljan långsamt
  3. Salta sist
  4. Tillsätt ev. en knivsudd xanthan åt gången och mixa vidare om du tycker att konsistensen behöver det

Tips: Mixa i 1 vitlöksklyfta och rör i finhackad persilja för en supergod vitlökssås