Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Vegansk och nötfri .
Jag har redan ett recept på den klassiska svenska bakade ostkakan (med risgryn och smak av mandel, utan mandel), en fryst cheesecake och en kyld mousseaktig cheesecake. Här kommer efter önskemål även en bakad klassisk amerikansk cheesecake, på nötig botten helt utan nötter. Du kan förstås göra vilken valfri botten som helst, exempelvis DENNA eller DENNA också.
Du behöver:
- 4 dl ljusa melonkärnor/solrosfrön (melonkärnor har en mer neutral smak), du kan även blanda eller OM du tål någon form av nöt eller mandel, ta det -gärna en ljus och mild
- 2,5 dl kokosgrädde (asiatisk, ren och tillsatsfri)
- 3 msk mjölkfritt margarin, jag använder Flora
- 2+1 msk lönnsirap
- 1 dl socker (kokossocker går också bra)
- saft från 1/2 citron
- 3 msk majsmjöl
- 2 msk kakaopulver
- 3 msk majsstärkelse
- 2 tsk fiberhusk
- 2 krm xanthangummi
- 2 krm bakpulver
- 2 krm vaniljpulver
- 1 nypa salt
- 200 g violife spread (falsk Philadelphia)
- valfritt med ett par matskedar sylt att dekorera toppen med (hallon, körsbär eller blåbär exempelvis)
Gör så här:
- Börja med att lägga fröna i blöt, gärna ett par timmar eller över natten om du har tid
- Sila av fröna
- Blanda frön, margarin, kokosgrädde och den större mängden lönnsirap, citronsaften + sockret och mixa till en helt slät massa
- Sila, arbeta ut så mycket vätska du bara kan ur grynen, arbeta runt med en sked i silen -men kasta INGET!!!
- Det du får i silen, alla gryn -det ska bli bottnen, och den lena vätskan som du silat bort ska bli fyllningen.
- Börja med botten. Blanda grynen med kakao och majsmjöl
- Täck botten och kanter i en springform med bakplåtspapper och full botten med degen, platta ut jämt och förgrädda i 175 grader i 15-20 minuter
- Ta ut och låt svalna
- Medan botten gräddat kan du förbereda fyllningen
- Mixa samman den släta vätskan med fiberhusk, majsstärkelse, den sista lönnsirapen, xanthan, vaniljpulver, salt, bakpulver och till sist violife
- Mixa helt slät och låt svälla ett par minuter
- Fyll sedan formen
- Toppa med sylt, ringla över och rör runt med tandpetare för lite mönster
- Grädda mitt i ugnen i 175 grader i 1 h
- Ta ut, låt svalna
- Kyl även gärna innan servering men går bra att äta även ljummen/rumsvarm